Счетоводител: 5 ситуации, в които той ни е нужен

Contract-bg-schetovoditelУ нас, професионалните счетоводни услуги става все по-популярна, а нейната роля става все по-незаменима. Вече законът изисква за все повече действия да се използват услугите на лицензиран специалист или кантора, които най-добре знаят как да процедират.
Макар не винаги това да е задължително, то е винаги препоръчително, тъй като наличието на един такъв специалист, независимо дали работи във вашата фирма или ползвате външно обслужване, може да ви бъде от огромна полза.

1. Създаване на фирма

Създаването на фирма понякога съвсем не е толкова просто, колкото ни се иска. Препоръчително е при правенето на тази крачка да се консултирате със счетоводител, а най-добре, да възложите на него тази задача.

Той ще знае как най-лесно да се справи с трудностите, които могат да възникнат.

2. Подаване на ДДС

Фирмите, които са регистрирани по ДДС, задължително се нуждаят от счетоводител не само в края на годината, но също така и за подаване на ДДС на ежемесечна база. Това се прави до 14-то число на следващия месец.

Правото да се прави това може да има единствено наетия към фирмата счетоводител или външната фирма, с която сме в облигационни задължения и чийто услуга ползваме към момента.

3. Годишно приключване

Годишното приключване вече не може да се прави от собственика или управителя на фирмата. Това е промяна в закона, която направи счетоводителската професия още по-незаменима.

Единственото изключение е когато мениджърът или собственикът на фирмата разполага със завършено счетоводно образование. Тогава той може и ще знае как и сам да свърши това.

4. Назначаване на нови служители

Често при назначаването на нови служители могат да се допуснат грешки. Те могат да са във ваш ущърб, но също така могат да ощетяват по някакъв начин и новонаетия служител. За да нямате този проблем, най добре оставете тази задача на опитен специалист, който да се погрижи за всичко.

Наемането на нови работници може да се прави на базата на различни основания. Обикновено считаме, че винаги единственият ощетен е работникът, но това далеч не е така. Много често всъщност негативите остават именно за работодателя, към когото възникват неочаквани задължения.

5. Заличаване на фирма

Ако си мислите, че създаването на фирма е трудно, тогава трябва да видите колко грижи и препятствия възникват при закриването.

Ако закривате от доста популярните напоследък ЕТ (едноличен търговец), буквално може да се наложи да минете през ада докато постигнете желаната цел.

При други фирми, като ООД и ЕООД положението е доста по-опростено, но все пак изисква намесата на опитен специалист.

Обикновено, работата в случая е малко по-сложна и повечето кантори и частни практики няма да се съгласят да закрият фирма, чиято документация не са водили. Хубаво е фирмата да се заличи от този, който е работил над нея през последните месеци или години.

Ако търсите добра счетоводна кантора в София, която да ви помогне да изградите и развиете своя бизнес можете да разгледате нашия сайт, нашия екип и експертиза и да разберете защо е добра идея да се доверите на Contract.bg.

Очакваме ви, за да успеем заедно да покорим върховете, за които мечтаете!

About dg_seom

Името ми е Димитър Георгиев и съм професионален SEO копирайтър (виж Google). Поддържам и редица свои сайтове, сред които сайт за безплатни връзки срещу статии Article-bg.eu, SEO оптимизация & застраховка живот
This entry was posted in Услуги and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *