Алергична кашлица – причини

Алергичната кашлица е кашлица, която не отшумява. Тя може да се активира от много различни неща и по различно време от годината. Има и различни видове алергии, които директно причиняват кашлица. Обикновено тя изчезва от само себе си и не говори за проблем, но ако пречи на съня ви, може да е признак на нещо по-сериозно и изисква посещение при лекар.

Когато дихателната система е раздразнена от алерген или вирус, секрет и храчки затлачват дробовете и дихателните пътища. В опит да се освободи от тези течности, организмът ви кара да кашляте. Това е естественият начин на тялото да се предпази от алергените. Кашлицата почти винаги е симптом на друго заболяване, което трябва да бъде лекувано първо. Има много причини за алергична кашлица.

Проблеми с кашлицата през пролетните и летните месеци е ясен признак за сезонна алергия. Алергията към полени, сенната хрема и ринитът са различни алергии, които са свързани със смяната на сезоните. Някои хора започват да кашлят от полените във въздуха, от амброзия или дори от прясно окосена трева. През пролетта дърветата също могат да отприщят алергична реакция.

Тютюнопушенето може да е причина за алергична кашлица, която с времето да се влоши. Много хора, които са пушели цигари в продължение на години, получават характерна за пушачите кашлица. Това също е опит на тялото да се очисти от замърсяването и дразнителите, които се приемат с тютюневия дим.

Друга причина за алергична кашлица може да е чувствителността към химикали. Това обикновено става на работно място, където човек е изложен на химикали и пари, но може да се случи и в къщи, при използването на различни почистващи препарати, козметика или парфюми. Такава алергична кашлица се диагностицира трудно, заради многото вероятни причини. Освен кашлицата, може да изпитвате и парене в очите, главоболие, хрема и отпадналост.

Има много случаи и на хора, които получават алергична реакция от някои лекарства. Новокаинът, който се използва от зъболекарите може да предизвика такава реакция и алергична кашлица. Това може да стане и след приема на сироп за кашлица или антихистамини. Всички възможно алергични реакции трябва да са описани в листовката на съответното лекарство.

Прочетете повече за суха кашлица тук.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *