Възрастов период на менопауза

Менопаузата е нормален етап от живота на една жена, който настъпва в продължение на години след пубертета. Живота на жената се състои от няколко етапа, които определят нейното развитие. Тя е в етап на пубертет в началото на ментсруалния цикъл. Това е периода, който подготвя жената за евентуална бременност. Началото на менструацията показва, че дадено момиче е достигнало полова зрялост. С течение на времето тези цикли спират при навършване на определена възраст. Тази фаза се нарича менопауза.

Какво е менопауза

Периода на менопауза се определя като постоянно прекратяване на ментруацията поради нормалния спад във функциите на яйчниците. Това се дължи на хормонален дисбаланс, който е естествен процес в организма на жената и представлява повишаване или намаляване на хормоните естроген и прогестерон. Яйчниците спират да освобождават яйцеклетка, матката спира създаването на маточна лигавица. Счита се, че една жена е в период на менопауза ако няма менструален цикъл в продължение на 12 последователни месеца.

Средна възраст на менопауза

Менопаузата се характеризира с настъпването на хормонални промени в организма на жената. Това е времето, когато тя изпитва симптомите на менопаузата. Този период се нарича перименопауза. Жените започват периода на перименопауза на около 50 години и достигат период на менопауза на 60 години. Средната възраст на настъпване на менопауза е около 49-59 години. Жените започват периода Въпреки това с промяната в начина на живот, приема на повече кофеин и алкохол, средната възраст на жените в менопауза все повече намалява.

При някои жени периода на менопауза настъпва, когато те са на 30 години. Това се нарича ранна менопауза и може да възникне поради различни причини. Една от тези причини е histeroctomy /отстраняване на матката и яйчниците/ или оофоректомия /отстраняване на единия или двата яйчника/. Други причини могат да бъдат тютюнопушенето, изкуствената радиация, наркотици, травми и др.

В заключение можем да кажем, че една жена може да навлезе в етап на перименопауза когато е на възраст около 35 години. Въпреки това средната възраст на менопаузата е 51 години. Тя може да варира между 45  и 59 години.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *