Диабет тип 2 – начини на лечение

Лечението на тези които страдат от диабет тип 2 се фокусира върху подобряване на начина на живот, което може да включва медикаменти и инсулинова терапия в по-тежките случаи. Лечението на диабет също включва по-активен начин на живот с най-малко един час на ден упражнения.

Диабет тип 2 – същност


Диабет тип 2 е състояние, при което тялото става устойчиво на инсулин поради увреждане на клетките с инсулинови рецептори. Може да съществуват различни причини за увреждането на тези клетки, но най-общо казано, диабет тип 2 се счита за болест на начина на живот. Хората, които следват слабо активен начин на живот, съчетан с диети с високо съдържание на наситени мазнини и транс-мастни киселини с малък или никакъв прием на фибри, са изложени на по-висок риск от диабет тип 2.

Лечение на диабет тип 2

Лечението при диабет тип 2 протича с подчертано здравословно хранене и редовни физически упражнения. Причината е, че повече от 55% от хората с диабет тип 2 са с наднормено тегло. Здравословното хранене включва диета, богата на пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и ниско съдържание на мазнини и калории. Лечение на диабет тип 2 може да включи употребата на някои лекарства, както и лечение с инсулин, в зависимост от нуждите на пациента.

Ежедневен мониторинг в лечението на диабет

Редовното следене на кръвната захар е друг важен аспект в лечението на диабет тип 2. Това се прави с помощта на устройство, известно като глюкомер. При тази процедура, която е част от плана за лечение на диабет, пациента убожда пръста с ланцет, за да се извлече една малка капка кръв, която се поставя върху тест лента. Тя се поставя в глюкомер, който в рамките на 30 секунди дава резултатите от теста.

Хигиена и грижа за болния като част от лечението на диабет

Диабетиците обикновено страдат от проблеми с краката, дължащи се на липсата на правилното кръвообръщение и уврежда нервната система, което води до неспособност на организма да се бори с инфекциите. Ето защо е необходимо да се носят удобни обувки, и да се полагат грижи за кожата на краката. Диабетиците също страдат от проблеми отнасящи се до зъби, венци и очи. Следователно лечението трябва да включва редовни посещения при зъболекар и офталмолог поне веднъж годишно.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *