Екопътека – Бабско пръскало

Маршрутът “Бабско пръскало” Отвежда в югоизточната част на Националния парк, южно от масива Триглав. Представя безлесната зона, уникалното Тъжанско ждрело и водопад Бабско пръскало.

Изходен пункт за маршрута е с. Тъжа, По път с трошено-каменна настилка се стига до контролно-информационния пункт (КИП) на Парковата дирекция “Сладката вода”, където е началото. Маршрутът е кръгов, разположен между 1 193 и 1 519 м н. в., с продължителност на прехода около 4 – 4,5 часа. Вляво от КИП-а, малка тревиста площадка открива на запад панорама към резерват Джендема, Тъжанско ждрело и скалния феномен Козя стена.

Бабско пръскало

Маршрутът предлага информация с текст и снимки за най-широко разпространения дървесен вид в парка – обикновен бук, за птиците и бозайниците, за релефа и уникалната линия на хоризонта, за реките, ждрелата и водопадите в Централен Балкан, за резерват Джендема. Основна посетителска атракция е Бабското пръскало – трасето отвежда до скалния гребен на река Бабска, където е скока на водопада. Не уврежда природната среда, информира за нейните богатства, мотивира природозащитни нагласи. Открит за посещения през юни 2006 г., бързо печели популярност – посещаван е от близо 1000 души месечно през активния сезон. Не се препоръчва през зимния сезон.

В село Тъжа може да отседнете в къщата за почивка Бояджика и да се насладите на автентичен възрожденски стил, умело съчетан с удобствата на съвременния свят.