Повече информация за злокачествен тумор на гърдата

Животозатрашаващо злокачествено заболяване в едната или и в двете гърди се обозначава като рак на гърдата. Карцином на гърдата, може да бъде неинвазивно състояние, което не се разпространява, или инвазивно, при което има голяма вероятност да се разпространи и в други части на тялото. Интрадукталния карцином и лобуларен карцином са неинвазивни, но ако не се лекуват навреме, могат да се развият до инвазивни.

Заболяването протича в няколко етапа:

  1. Първи етап – образуват се канцерогенни клетки;
  2. Втори етап – туморът е с размер 1-2 см. и се развива само в лимфните възли;
  3. Трети етап – карцинома се е  разпространил към тъканите в близост до гърдите;
  4. Четвърти етап – ракът се е разпространил към други органи на тялото;

Съществуват различни начини за лечение на карцином на гърдата, като:

  • Хирургическа операция – в зависимост от стадия на заболяването, отстраняването на лимфата е необходимо,  за да се премахнат раковите клетки. Този процес се нарича лумпектомия. Премахването на цялата гърда се обозначава като мастектомия.
  • Системна терапия – използват се лекарства за лечение на увредените клетки. Имунната терапия, химиотерапия и хормонална терапия са видове системна терапия.

Химиотерапията се използва преди и след операцията. Нео-адювантна химиотерапия се използва преди извършване на операция, за намаляване на размера на тумора. Адювантна химиотерапия се препоръчва, след като извършване на операцията, което намалява риска от повторна поява на проблема. Химиотерапията има много странични ефекти.

Хормоналните лечения включват тамоксифен и ароматазни инхибитори. Те намаляват нивото на естроген в организма.

Лъчева терапия включва мощни гама лъчи или рентгенови лъчи, които работят точно върху засегнатата зона, която се нуждае от лечение. Те имат голям ефект при унищожаване на раковите клетки и предотвратяване на повторното им появяване. Лъчевата терапия се извършва от линеен ускорител. Тя се прилага обикновено след операция.

Всички тези методи имат своя доказан ефект, но въпреки всичко, при консултация с лекар специалист, той ще прецени конкретния  случай и ще определи, кое е най-правилното лечение.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *