Вие казвате домат – аз казвам суперхрана

Доматът е бил наричан по много начини в своята история: перуанската ябълка, любовна ябълка, и даже както е разпространен в наши дни зеленчук. Напоследък, обаче този прекрасен плод бързо става известен като суперхрана!

Въпреки че не може да прескача високи сгради с един скок този супер герой на храненето  е в състояние да направи някои доста невероятни неща. Например някои изследвания показват, че домат може да помогне за намаляване на риска от рак на простатата, както и рак на гърдата, белия дроб и стомаха. А през 2003 Хералд Сън публикува статия, в която твърди, че жълтеникавото желе около семената на домата има още една полза: то може да попречи на кръвните клетки да образуват бучки, което понякога води до инсулти или инфаркти.

Какво има в този малък червен плод, който го прави толкова невероятен? Ликопен.

Добре, думата ликопен не звучи много апетитно, но този мощен антиоксидант е химическото съединение в доматите, отговорно не само за червения им цвят, но също така и за свойствата на домата за борба с различни заболявания.

Просто попитайте някой италианец. Италианска кухня до голяма степен се уповава на доматите и доматените продукти. И някои проучвания сочат, че този голям прием на домати от италианците е довел до понижаване на рака на храносмилателния тракт.

Най вероятно си мислите, че трябва да консумирате тонове и тонове пресни домати, за да се насладите на всичките им ползи за здравето. Това обаче не е вярно. В едно проучване бе съобщено, че хората, които ядат домати най-малко през ден, имат по-голям капацитет на белия дроб. И доматите дори не трябва да бъдат свежи! Отново, изследванията показват, че ликопенът в доматите по-лесно се абсорбира от тялото, ако те са преработени в кетчуп, сос и сок. Така че, доматите не само са суперхрана, те са лесна за включване в ежедневната диета суперхрана.

Разбира се, пресните домати си имат своите предимства и са опаковани с прекрасни хранителни вещества (да не говорим, че са и вкусни). Само не забравяйте едно правило за пресните домати – не ги слогайте в хладилника. Хладилникът разрушава не само техния вкус, той също така унищожава хранителните им вещества.

Така че, давайте напред, направете нещо добро за здравето си тази вечер. Хапнете си домат.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *