Подвижни и неподвижни знаци в астрологията

При неподвижните знаци двигателната и творческа сила се е превърнала в спокойна и организираща мощ, която съгражда, материализира и излива във форми. Затова се казва, че тяхната мощ и сила е ментална, духовна и дава цел на дейността и една подвижност на благородните стремежи на живота.

От подвижните или общи знаци три са двойни – Близнаци, Стрелец, Риби само Дева не е двоен. Основните техни черти са: приспособимост, подвижност, многостранност. Те са непостоянни и се люшкат на вълните на живота – не могат да се задържат на едно място. Колкото и добре да са поставени в дадено място и условия, те рядко могат да устоят на своята природа да не се поддадат на желанието за един възможен успех на друго място. И колкото е по-далечно, толкова по-силно ги привлича. Техните скитнически навици ги държат в бездействие. Те изразходват толкова, колкото и печелят. Оставят се да бъдат тласкани от обстоятелствата и ръководени от външните сили – защото им липсва енергия, за да наложат собствената си индивидуалност над външните условия. Те са по-активни в мисълта и въображението си, затова имат отвращение към всякаква физическа дейност, която е основната черта на кардиналната група. Те работят само под бича на необходимостта. Неспособни са на постоянство и продължителни усилия в известно направление, на което са способни типовете на неподвижните знаци. Лесно се обезкуражават от препятствията. Много разчитат на другите и затова трудно могат да се издигнат. Работниците, които изпълняват заповеди, се събират най-вече от знаците на тази група.

Но, има една сфера във всеки хороскоп, в която те властват поради техните способности да мислят. Макар да имат работата като нещо много неприятно, в една област на живота те могат да събират плодовете от работата на другите – това е тяхната способност за привеждане на изобретенията в действие. Ето защо стават посредници, които създават връзки между продавачи и купувачи и отвръщайки се от енергична физическа дейност, те живеят от комисионната.
Така че отличителната черта на главните знаци е активност, на неподвижните – устойчивост, на общите – гъвкавост и подвижност.

Това са трите творчески сили  – Воля (истина), Любов и Мъдрост. Тази троица на проявяващата се сила се изявява в четирите елемента – огън, въздух, вода, земя, а според тях разпределяме и знаците от зодиака на четири групи от по три знака, които нарекохме тригони.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *