Почина бащата на достъпната авиация

Американският икономист, направил възможно навлизането на евтините самолетни билети, умря на деветдесет и три годишна възраст. Alfred E Kahn е познат най-вече като идейният баща на дерегулирането на авиопревозвачите в Съединените Щати – процес, стартирал при управлението на президента Картър, през седемдесетте години.

Освен по-благоприятните условия за клиентите, това е донесло и парични затруднения на някои от утвърдилите се авиокомпании.

Алфред Е. Кан беше и професор по икономика в Cornell University в щата Ню Йорк. Той вярваше , че решенията за и качеството на обслужване на публичните услуги следва да бъде работа на собствената им управа, без намесата на на държавата.

Той е човекът, набрал нужната подкрепа от влиятелни личности, за да прокарат закона за де-регулирането на американските авиопревозвачи, по времето на Джими Картър.

Този закон премахна широка четиридесет годишна система за контрол, регулираща всички решения на превозвачите за цените на билетите и маршрутите.

Премахването на контрола доведе до въвеждането на евтини самолетни билети, както и до мащабна и в някои случаи пагубна реорганизация на авиационната индустрия.

Популярни имена в американската авиация, като Пан Ам, бяха заличени, заради невъзможността си да се преорганизират към конкурентната среда. Други фалираха в опитите си да намалят цените . Същевременно заплатите и придобивките за персонала на класическите авиокомпании бяха силно намалени.

Кан се смята за идеологът на нискотарифните авиокомпании. Неговите реформи направиха възможна появата на бюджетни авиокомпании в Америка, като Southwest и Jetblue.