Симптоми и лечение на кървяща язва

Язвата представлява дефект на лигавицата на стомашно – чревният тракт, който се причинява обикновено от прекаленото производство на солна киселина от стомаха или от бактерията Хеликобактер Пилори. Веднъж появила се една язва, при малко по-силно дразнене тя започва да кърви.

Симптоми при язва

Най – разпространените симптоми при започващо кървене на язвата е появата на внезапна болка в стомаха и продължаваща от няколко минути до няколко часа. Усеща се от горната част на корема и може да продължи до пъпа. Усеща се типично чувство на парене, което е сходно с това от киселини и глад. При някой хора положението е по-лошо когато са гладни, докато при други може да се влоши след хранене. Други симптоми на кървяща язва на стомаха са повръщане на кръв, тъмна кръв в изпражненията, оригване, подуване на корема, неочаквана загума на тегло, промяна в апетита и други.

Лечение на язва, която е започнала да кърви

Диагностицирането на язвата се извършва с помощта на серия от лабораторни изследвания, които включват вземане на кръв и рентгенова снимка. Ако кървенето е причинено от бактериална инфекция, тогава то се лекува с помощта на антибиотици, като те трябва да се приемат в продължение на няколко седмици. Обикновено антибиотиците са комбинирани с лекарства, които контролират производството на киселини в стомаха. В резултат на това се намалява дразнещото влияние на солната киселина и се насърчава лечението на язвата. Ако причината за кървенето е употребата нанестероидни противовъзпалителни лекарства, тогава лекарите могат да спрат приема им или да ги заменят с друг вид. Също така е добре да се започне диета с пресни плодове и зеленчуци и пълнозърнести храни.

Ако тези мерки не успеят да излекуват язвата, тогава се налага да се направи ендоскопия. Самата процедура представлява вкарване на тънка тръбичка с камера в стомаха през гърлото и с нея се открива позицията на кървящата язва. През тръбичката се подават лекарства точно в засегнатата зона. Ако и това не доведе до резултати, единствената опция е хирургическата намеса. Може да се използва лазерна операция за затваряне на кръвоносният съд причиняващ кървенето.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *