Съвети за отглеждане на домати в домашни условия

Доматите, тази така популярна по цял свят храна е произлязла от Южна Америка. Те са сочни, ярко червени плодове (да точно така, те не са зеленчуци според учените), които придават цвят и богат вкус на всички ястия, към които се добавят. Като изключим всичко това, доматите са и много здравословни – те са богати на ликопен (вид каротин), който действа като естествен антиоксидант. Те също са богати на витамин А и С. Така, в случай че искате да отглеждате домати в градината си, вие правите един здравословен избор. Тук ще ви дам няколко много полезни съвета, за това какво трябва да направите за да имате едри и качествени домати.

  • Почва – като цяло почвата може да бъде съставена от няколко различни типа почва – компост, торф, пясък, вермикулит и дори въглища. Можете да си направите свой собствен микс. Доматите имат нужда от добре овлажняваща се почва.

  • Тороведоматите са деликатни растения, ето защо се нуждаят от правилните торове, които да им осигурят бърз растеж и предпазване от загуба на цветовете. Новото поколение торове доставят всички необходими хранителни вещества в точни количества, което дава възможност на растението да даде едри, качествени и богато оцветени домати, които са здрави и лесни за съхранение.

  • Светлина – доматите са растения, които обичат светлината. Дайте им обилно количество светлина и бъдете сигурни, че те ще бъдат здрави и вкусни.<br>

  • Вода – това растение се нуждае от много вода. Внимавайте почвата им да не изсъхва, но и не прекалявайте защото задържането на много вода в лехите им може да доведе до изгниване на корените им.

  • Доматени колчета – доматите обикновено израстват на височина между 1 и 3 метра. Те обаче имат тънки стебла и се нуждаят от подкрепа. Ето защо ги завържете за колчета, по които да се увиват и растат.

Домати можете да си купите и от магазина, но вкусът на домашно произведените не може да се сравни с никой друг.