Три критерия за избора на счетоводител

Важно e да направите правилния избор на счетоводител, понеже е много вероятно той да играе решаваща роля във финансовата част на бизнеса Ви.

На пазара има все повече счетоводители. Те предлагат различни счетоводни услуги, на различни цени и са специализирани в различни сфери. Важно е да се информирате добре и да знаете какво обслужване е нужно на Вашия бизнес преди да предприемете решаващата стъпка.

В тази статия ще разгледаме 3 критерия, с които е добре да се съобразите преди да изберете счетоводител за Вас.

  1. Яснота

Яснота и прозрачност на таксите за обслужването са един от най- важните критерии при избора на счетоводител. Никой не обича изненадите, ако те са под формата на допълнителни такси и фактури. На пазара има счетоводители, които с цел да предложат конкурентни абонаментни такси, не включват част от услугите, които биха ви били нужни за нормално функциониране, в тях. След това се оказва, че сте таксувани допълнително за елементарни справки по телефона, взимане на документи, консултации на място и т.н.

Независимо от това каква такса Ви се предлага, прочетете внимателно предлагания Ви договор и питайте за всичко, което не е ясно описано или изобщо липсва от него. Ако имате изисквания, които са специфични, е добре да се осведомите дали няма да има допълнителни такси за тяхното изпълнение. Осведомете се за това, което се очаква от Вас. Ще трябва ли да носите документите на място, ще трябва ли да използвате определен софтуер и други.

  1. Общуване

Ако счетоводителят Ви се отнася отговорно към работата си и следи финансите Ви внимателно, ще трябва да се чувате често. Уверете се, че тези консултации, било то по телефона или по друг начин, не се заплащат допълнително.

Също е важно комуникацията между вас да върви гладко и да разбирате счетоводителя си. Някои счетоводители са до толкова свикнали със счетоводната терминология, че са забравили, че клиентите им са “просто хора”. Обяснението на счетоводните процеси и предложения за справяне със счетоводните проблеми трябва да бъдат част от работата на счетоводителя. Част от счетоводителите обаче не могат да погледнат на работата си от бизнес гледна точка, а ги интересува единствено изправността на документите, които получават.

  1. Контрол

Много хора се притесняват, че чрез използването на счетоводни услуги ще изгубят контрола върху финансите си или няма да получават достатъчно информация от счетоводната къща. Ролята на счетоводителя е да съблюдава и подпомага правилното управление на Вашите финанси, в това число да Ви държи постоянно уведомени за движенията по финансовите Ви дела.

Ако все пак имате притеснения относно това, има няколко неща, които можете да се вземат предвид при избора на счетоводител. Онлайн счетоводният софтуер е едно решение, което ще Ви позволи да сте в постоянно течение със състоянието на документите си и всички финансови процеси във Вашата фирма и то от всяко място и по всяко време.

Ако и това не Ви върши работа, можете да се разберете със счетоводителя си да се консултира с Вас преди всяко действие свързано с Вашия бизнес. По този начин ще бъдете в постоянно течение на нещата.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *