Фаянс за баня

Това е продут, произлязъл преди хиляди години – тогава по-скоро е имал декоративен характер, не са били фаянс за баня в смисъла, който им придаваме днес. Това са били керамични плочки, на който предците ни са изброзявали техните божества, картини от битието си и други.

От какво се прави фаянс за баня? – суровината, от която се произвеждат е глина, бяла или червена глина. От каква глина ще се направят дадените плочки за баня, обикновено определя наличната суровина, т.е. какви залежи има наблизо.  В качествено отношение и двете суровини са подходящи за направата на плочки за баня. Основното предимство на бялата глина е, че тя е по-мека и съответно по-лесна за допълнителна обработка или по-специфични случаи.

Ако искаме да калиброваме вече произведени фаянс за баня ( т.е. да се изрежат ръбовете  им, за да могат да се долепят плътно една до друга различните плочки ), е необходимо да са направени от бяла глина. Причината е неподатливостта за рязане на фаянс за баня, направени от червена глина – при рязането ръбовете им се нараняват и не се получава добре.

Подовите плочки за баня (теракота) се правят от червена глина – това се дължи именно на по-голямата здравина на тази суровина. Както вече казах и двата варианта си имат своите плюсове и намират различните приложения при направата на плочки.

Как се нанася цвета? – след като се глината се излее в подходящия калъп (който определя размера на дадените плочки за баня), се нанася глазура, която има две приложения. Първото е, че тя дава окраската на плочките, втората е, че тя запечатва плочката. Тази функция е изключително важна, защото именно заради името им – плочки за баня, те трябва да се водонепромукаеми, използваме ги за изолация.

Повърхността им – дали ще е гладка или матирана, не влияе на чисто техническите качества на всички фаянс за баня, тук е въпрос на лични предпочитания, за това какъв визуален ефект търсим от тях.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *