Лечение със зъбни импланти

Лечението със зъбни импланти е най-доброто решение при липсващи зъби. Зъбните импланти са чудесна алтернатива на обикновенното протетично лечение в лицето на мостове и подвижни протези. При лечение със зъбен мост се налага околовръстно изпиляване на съседните на лиспващия зъби. При подвижните протези, част от протезата се разполага върху съседната лигавица, а друга част ползва за опора съседните зъби. За разлика от тях, зъбните импланти се поставят директно в костта,като по този начин не се засягат съседните зъби. И в тази светлина на въпроса става съвсем ясно че, лечението със зъбни импланти едновременно възстановява липсващите зъби и предпазва вашите естествени зъби. И като се има в предвид че 70 % от възрастното население на възраст между 35 и 45 години са загубили най-малко един зъб поради заболяване на венците или зъбите, или поради травма, имплантите са широко разпространено решение, което е сигурно и дълготрайно.

Ползи и предимства

Ползите и предимствата на лечението със зъбни импланти са много. Другите варианти за възстановяване на липсващи зъби освен зъбните импланти са подвижните протези и зъбните мостове. Да разгледаме първо какво се случва при тях. Подвижните протези, като личи и от името им са подвижни, което означава че могат да се разместят от мястото си, да издават забележими шумове по време на хранене или говорене. Зъбните мостове са фиксирани неподвижно, дотук добре, но те се фиксират за съседните зъби, което означава изпиляване на зъбите, т.е. нарушаване на тяхната цялост. Освен това и при подвижните протези и при мостовете може да се получи вторична загуба на кост ма мястото на липсващите зъби. И така сега да разгледаме какво се случва при зъбните импланти. Поставянето на имплантите в костта и тяхното последващо интегриране в костта, води до запазването на костното ниво на мястото на липсващите зъби, т.е предпазва се костта. Имайки импланта в костта ние имаме опора и не е необходимо засягането на съседнте зъби. Върху имплантите се постяват фиксирани неподвижни протезни конструкции, които са незабележими. Импантите не се засягат от развитието на зъбен кариес. В заключение основните ползи и предимства на зъбните импланти са: запазване и предпазване на костта, запазване и предпазване на вашите естествени зъби, те са неподвижни и незабележими, при тях няма зъбен кариес.

Имплант дизайн

Какво представляват и от какво са изградени зъбните импланти. Стандартните зъбни импланти са изградени от три части – титанов имплант, който се поставя в костта, надстройка, която се поставя над импланта и корона, която се поставя над надсройката. Първата част – същинският иплант функционира и се интегрира вътре в костта, а другите две части – надсртойката и короната на импланта функционират и се интегрират над костта и венеца. По този начин устройството на зъбния имплант имитира усройството на естествения зъб. Естествения зъб е изграден от две части – корен – който се намира в костта и коронка – видимата част от зъба, над венеца и костта. Естествените зъби са най-доброто, това, което природата е създала. Задова и дизайна на зъбните импланти е вдъхновен от естесвените зъби, като в същото време съчетава в себе си и други качества, така че макар и чуждо за организма тяло да функционира в хармония с него.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *