Акне – лечение и информация

Акнето, известно повече като „младежки пъпки” се проявява най-силно през пубертета, при младите хора. Заболяването се характеризира с образуване на гнойни образувания по лицето и тялото, като често предизвикват дискомфорт. Наличието на по-голям от нормалния обем себум е една от основните причина за появата на акне, както и силната чувствителност към хормонът тестостерон в тялото. По тази причина момчета страдат по-често от акне от момичетата.

Основна грешка при третирането на пъпки от акне е тяхното изстискване, което води до разраняване на определени участъци на кожата и заразяването на здрави места по лицето и тялото. При установяване на подобен проблем по-добрият вариант е консултация с дерматолог, който да изпише подходящи медикаменти. Самолечението с неправилните лекарствени средства може да доведе до още по-големите проблеми на кожата. Пример за това са видовете контрацептиви  и кортикостероиди против епилепсия, които вредят при акне. Появата на подобни пъкообразни образования може да е знак и за синдрома на поликистозните яйчници при жените, което води до редица усложнения, като свръхтегло, хормонални нарушения и други.

За да се предпазите от появата на акне е нужна предварителна профилактика, която да доведе до успокоение на кожата. Нужно е да си изградите навици за правилно поддържане на лицето. В това число влиза измиването със сапун без мазнини,използване на овлажнители и намазването на  проблемния сектор с марля натопена в чаено дърво. През летните сезони избирайте слънцезащитни кремове, които не съдържат парааминобензоена киселина. Ако сте с дълга коса се старайте тя да не пада директно върху лицето, за да не омазнявате допълнително кожата на лицето и да може да диша.

В този ред на мисли трябва да бъде посочено,че редица поучавания показват,че диетата не основна част от профилактиката и лечението на акне. Въпреки това е препоръчително страдащият от подобно заболяване да си води дневник с изконсумираните храни през деня, за да успее да открием евентуален източник на омазняването на кожата.

Билколечението също е подходящо при лечението на акне и неговата профилактика.