Батерия за лаптоп – защо не трябва да я разреждаме до край

Лаптоп батериите позволяват на вашите преносими компютри да са наистина мобилни. Те са здрави и издърждат при нормална експлоатация между 24 и 36 месеца, след което е желателно да бъдат заменени. Има обаче един начин да съкратите значително живота им и това е тяхното напълно разреждане.

Пълното разреждане на вашата батерия за лаптоп (докато преносимият компютър се изключи, 0%) трябва да бъде избягвано, защото причинява изключително силен стрес за вашата лаптоп батерия и дори може да я повреди невъзвратимо.

Специалистите препоръчват да се провеждат частични разреждания на батериите за лаптоп – до около 20% – 30% от техния капацитет, следвани от зареждания, вместо да се практикува пълно разреждане следвано от пълно зареждане.

Батериите за лаптоп съдържат измервателен уред, който ни позволява да знаем с точност какво е количеството енергия, което те съхраняват. Въпреки това, заради зареждането и разреждането, този сензор в един момент започва да показва грешна информация.

Някои лаптопи имат в своя BIOS специален инструмент, чрез който се рекалибрират техните батерии. Но това всъщност не е нищо по-различно от пълно разреждане и след това пълно зареждане на батерията, което всеки може да направим дори неговия лаптоп да не притежава такъв специален инструмент, вграден в неговия BIOS.

Така че, ако искате да калибрирате измервателния уред на вашата батерия, трябва да я разреждате до край на всеки 30 цикъла на презареждане. След това да я зареждате напълно, за да рекалибрирате батерията си.

Процедурата е лесна:

  • включвате вашия лаптоп и зареждате батерията му до 100%
  • изваждате батерията за 1 час след като сте я заредили до максималното ниво
  • нагласяте настройките така, че компютърът да не се изгася и изразходвате целият заряд на батерията на един път (докато стигне до 5%)
  • изчаквате 20-30 мин. след като компютъра се самоизключи и го стартирате отново
  • зареждате батерията до край

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *