Годежни пръстени, колиета и гривни

В определен момент от живота си всеки един от нас иска да изненада специален за него човек с някакъв подарък, който често е бижу. В повечето случаи поводът за покупката е конкретно и специално събитие. Има три типа златни бижута, с които дамите обичат да бъдат изненадвани. Това са годежни пръстени, колиета и гривни.

Годежните пръстени се използват, за да разкрият пред света, че двойката е решила да прекрачи границата на свещения съюз наречен брак. Мъжете обичат да изненадват половинките си с най-уникалните годежни пръстени, които могат да бъдат намерени и  изработени от злато или сребро. Разнообразието от размери и дизайни е огромно, като често се избират пръстени с камъни, които да акцентират самото бижу. Все по-често се срещат и пръстените с допълнителни орнаменти, които се прикрепят към тях веднага след сватбеното тържество. Този тип пръстени се наричат сватбен комплект.

Колиетата са специално бижу, което най-често се подарява на рождени дни и годишнини, също така покрай коледните празници и всяко друго по-важно събитие. Както и останалите бижута, колиетата притежават многообразие от форми и дължини. Металите, от които най-често се изработват отново са злато и сребро. Към самите колиета често се закачват допълнителни висулки – най-вече цифри, инициали и камъни, които носят определена символика за притежателя им. В древността, а дори и в наши дни, колиетата са носени като символ на вярата. Тези красиви и нежни бижута са едни от първите, които се забелязват от хората, когато застанете очи в очи с тях.

Едни от най-често купуваните бижута са златните гривни. Обикновено се носят на китката на ръката, но в последно време е модно да се носят на глезена на крака. Основните дизайни при гривните са два – такива, които са изработени цялостно и не могат да се оразмеряват и такива, които са гъвкави и могат да се пригодят към ръката на човека, който ги носи. На пазара все по-често се срещат гривни изработени от злато и скъпоценни камъни.

Без значение какъв е поводът, винаги има някое бижу, което стои и ви чака. Следващият път, когато искате да изненадате специалния човек до вас, изберете бижу, което акцентира върху неговата индивидуалност и характер.

Васил Георгиев