Естествени и медицински начини за лечение на синузит

Синузит е често срещано заболяване и обикновено хората го наричат запушване на носа. Това състояние се получава, когато има възпаление на носните синуси, дължащо се на алергии или атака от вируси, бактерии или гъбички. Когато причините за синузит са вируси, тогава лечението може да приключи в рамките на 5-10 дни. При синузита може и да не се провежда лечение и да се чака имунната система да се справи с вируса, но по-скоро е препоръчително да се проведат терапии, защото могат да се получат и доста усложнения. Възможно е да се проведе лечение, както с медицински средства, така и със средства от природата.

Острият синузит обикновено изчезва най-много до месец, докато хроничният може да продължи доста дълго време. Симптомите при синузит са сходни и при двата типа, което затруднява първоначалното им определяне. Те могат да се разграничат едва след като се види периода на протичането им.

Острият синузит обикновено се получава след инфекция на горните дихателни пътища и обичайният му причинител е вирус. В някой от случаите (около 2% от всички) причинител могат да бъдат и гъбичките, като това се среща най-вече при хората с диабет и други болести, които отслабват защитата на имунната система. Това е доста опасно състояние и е нужно незабавно лечение. Възможно е получаването на синузит от химически дразнители като цигарен дим и общото замърсяване на въздуха.

Хроничният синузит е доста по-продължителен, като може да продължи и до 2-3 месеца. Той обикновено включва почти всички симптоми на назална конгестия като болки в лицето, главоболие, кашлица, виене на свят и болки в зъбите. В момента текат все по-големи дебати за ролята на гъбичките при хроничният синузит, тъй като са открити гъбички в синусите и при здравите хора. Гъбичният синузит обаче е доста по-сложен за лекуване като при него се получава много гъст назален секрет оцветен в жълто или зелено, като в него може да се съдържа кръв и гной. Най-често при възпалението пациентът започва да чувства локална болка само около възпаленият синус, като постепенно тя обхваща цялата глава и зъбите. В някой от случаите може да се стигне до засягане и на очният нерв, което да доведе до ослепяване. Също така е възможно да се повиши температурата на тялото и да се инфектират костите на челото.

Лечението на синузитът може да се направи с използването на антибиотици и други антивирусни средства като нестероидни противовъзпалителни средства, тъй като обичайният причинител на болестта са вируси и бактерии. Ако симптомите продължат над 10 дни след приема на тези медикаменти трябва да се използват средства срещу аеробни и анаеробни бактерии. Естественият начин за справянето със синузита е отказ от приемането на млечни продукти. След това се вземат 2 супени лъжици ябълков оцет, който се разтваря в чаша вода. Такъв коктейл се прави по 3-4 пъти дневно и сами ще видите, че след не повече от седмица запушването на синусите ще бъде в миналото.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *