Избор на добър адвокат

В настоящата статия ще се опитам накратко да разгледам някои от правилата, които следва да се спазват при изборът на адвокат.

На първо място никога не приемайте адвокат, който ви е препоръчан от разследващ орган – следовател или дознател. На практика подобен юрист е най-изгодният вариант за човека разследващ делото, поради причина, че няма да възпрепятства предварително зададеният курс на следствените действия.

На второ място не се доверявайте на служебните защитници и особените представители предоставяни безплатно от държавата. Тези адвокати, макар и да има изключения, предвид ниското заплащане не са заинтересувани от успешния изход на дадено дело и не вкарват необходимото старание за защита на интересите на техните клиенти.

Избягвайте „универсалните” адвокати, приемащи всякакви дела, а се насочете към тясно специализираните такива. Обикновено юристите практикуващи във всякакви отрасли не са достатъчно добри в нито един от тях. За хората които не са адвокати не е известно, че нормативната база на всяка една държава е съвкупност от огромно количество нормативни актове, които непрекъснато се променят и просто не е възможно един човек да я обхване детайлно и качествено. За това и потърсете човек, който е специалист в конкретната правна сфера.

Имате предвид, че услугите на действително добрите адвокати не са евтини. Цената се определя от опита и репутацията на конкретния специалист и никога не е прекалено скъпо, ако се касае за живота или свободата на даден човек.

Следващото правило, на което ще обърна внимание е, че не винаги широко рекламираният адвокат е добър адвокат. В съда появяването по телевизията и вестниците не играе никаква роля. От значение е единствено начина на представяне и тълкуване на доказателствата и фактите. Ако сте се насочили към адвокат, който непрекъснато се появява по телевизията се замислете дали от тези медийни изяви ще му остане време да се ангажира с вашите проблеми.

От второстепенно значение са научните степени пред името на конкретния адвокат. Единствено значение има професионалната му репутация и изборът трябва да бъде правен единствено с оглед личността на конкретния защитник и неговата порядъчност.

Добрият адвокат трябва да бъде грамотен. Всеки документ съставен от него следва да бъде без елементарни правописни грешки по причина, че неграмотно съставеният документ събужда у съда негативни асоциации без значение от фактологията отразена на белия лист.

Винаги се интересувайте от нивото на квалификация на адвоката, от неговите успехи и неуспехи. Няма адвокат без загубени дела, всичко зависи от това какви са причините за загубата. Ако вашият защитник има спечелени дела подобни на вашето смело можете да му се доверите. Ако ли откаже да коментира практиката си просто потърсете друг адвокат.

Никой професионалист упражняващ адвокатската професия няма да гарантира сто процента успех, дори да има вътрешната убеденост за това. Подобна гаранция говори за непрофесионализъм, защото всеки опитен адвокат е наясно, че не той, а съда контролира процеса и взема крайното решение и успехът или неуспехът са в пряка зависимост от редица фактори, върху които не може да се влияе.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *