Какво трябва да знаем, когато купуваме лаптоп батерия

Преносимият компютър, който няма работеща батерия, просто… не е преносим. Което е проблем, защото повечето хора обичат да вършат работа на различни места, а не само в офиса или на бюрото вкъщи. Батериите на лаптопите от своя страна имат продължителност на живот около 2 години, а в някои случаи дори по-малко. Самите лаптопи могат да се използват поне два пъти повече, така че все повече хора решават да си закупят батерия за лаптоп.

Как обаче най-бързо и лесно да закупим нова батерия за лаптопа си, без да се налага да обикаляме сервизи и да губим времето си?

Има няколко критерия, които трябва да следите при избор на нова батерия за вашия преносим компютър: код/номер на батерията, производител на вашия лаптоп, модел на вашия лаптоп; химичен състав; капацитет; волтаж; брой клетки; цена; гаранция; условия за доставка.

Код/номер на батерията, производител на вашия лаптоп, модел на вашия лаптоп

Кодът обикновено е написан на вътрешната страна на батерията (трябва да се откачи от шасито на лаптопа, за да се види) и представлява комбинация от букви и цифри с различна дължина.  Това е уникален идентификатор, който се отнася специално към този тип батерия, която търсите. Той е всичко, което трябва да знаете, за да намерите точно тази батерия, която ще пасне на вашия преносим компютър.

Химичен състав

Повечето съвременни лаптопи използват литиево-йонни батери (Li-ion).

Капацитет

Капацитетът на батерията определя какво количество енергия може тя да съхранява. Колкото по-голям е капацитетът на дадена батерия, толкова повече време ще работи лаптопът ви с нея, преди да се наложи тя да бъде презаредена. Капацитетът на батериите се измерва в ампери. Най-често се използва за мерна единица милиамперчаса (mAh). Имайте предвид, че 1000 mAh е същото като 1 Ah.

Напрежение

Преобладаваща част от наличните преносими компютри в момента работят с напрежение в рамките на 7.2V до 14.4V. Идеалният вариант е да поръчате нова батерия, която работи при същото напрежение като вашата. Не е фатално обаче и да има малка разлика. Напълно нормално е, ако лаптопът ви работи на 10.8V, да ползвате батерия с 11.1V.

Брой клетки

Стандартно повечето батерии за лаптоп имат 6 клетки. Ако искате обаче да ползвате по-дълго своя преносим компютър, без да го зареждате, трябва да помислите за вариант с 9 или 12 клетки. Това обаче ще се отрази сериозно както на тежестта, така и на цената на новата батерия.

Цена и гаранция

На пазара има основно два вида батерии – т.нар. оригинални, които са произведени по поръчка от компанията производител на въпросните лаптопи или заместители, които се произвеждат от други фирми.

Цената на заместителите е далеч по-ниска. Тя варира между 25% и 35% от цената на 3 годишен преносим компютър.

И двата вида батерии имат среден живот от приблизително 24 месеца, след което характеристиките им рязко се влошават.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *