Как да изгорим калории?

Сигурно вече знаете, че за да свалите килограми, трабвя да изгаряте повече калории отколкото консумирате. Тази статия ще ви представи няколко лесни начина за изгаряне на калории, които можете да включите в ежедневието си.

Кофиенът увеличава количеството калории, което изгаряте, най-вероятно защото той стимулира термогенезата – начин, по който тялото ви произвежда топлина и енергия от храносмилането. Този прилив на енергия ви кара да се движите повече и следователно да изгаряте повече калории. Ако с всяко хранене приемате 250 милиграма кофеин, ще изразходвате 10% повече калории за метаболизирането му. Зеленият чай е особено благоприятен за изгарянето на калории. Вместо да пиете сода или някоя друга висококалорична напитка по време на хранене, пробвайте с чаша неподсладено кафе или чай. Избягвайте захарта, млякото, сметаната и всякакви други такива, за да не наваксате допълнителните изгорени калории. Ще отнеме известно време докато свикнете да пиете чисто кафе или чай, но купуването на висококачествени зърна и чаени листа със сигурност ще помогне.

Увеличете изгарянето на калории след ядене като ядете повече зеленчуци и избягвате месото и млечните продукти. Тялото ви изразходва около 200 калории за храносмилане. Хората, които ядат повече плодове, зеленчуци, и месо с ниско съдържание на мазнини, изгарят дори повече калории след хранене. Всъщност, вечетарианците попринцип изгарят повече калории след хранене отколкото техните всеядни колеги. И независимо какво ядете, прибаването на 5 гр. сос табаско към всяко хранене може да повиши метаболизмът ви с 12 – 20 % в продължение на до два часа след провършване на храненето. Това се получава заради капсаицинът – хранителното вещество, което прави лютите чушки люти.

Пийте лимонов сок с хладка вода. Най-ефокасно е действието, когато се пие на празен стомах.

Пийте ледена вода. Колкото по-студена вода пиете, толкова повече калории изгаряте, тъй като тялото ви изразходва повече енергия, за да подгрее водата. Ако изпивате по 8 чаши ледена вода на ден, ще изгаряте по 70 калории повече отколкото ако пиете по 8 чаши от напитка с телесна температура. Всъщност, този принцип може да се приложи за всяка безкалорична напитка, стига тя да е ледено студена, така че може да изстудите кафето или чаят, за които споменахме по-рано, за да изгаряте още повече калории. Имайте предвид обаче, че свалянето на килограми с тази практика не е драстично: ще са ви нужни 435 чаши ледено студена вода (това ще отнеме около два месеца, ако пиете по 8 чаши на ден), за да свалите един килограм.

Треперенето също изгаря калории, така че прекарвайте възможно най-много време навън, когато е студено. Дори и да не треперите, разходът ви на калории ще се увеличи с 3 – 7 % заради загряването на тялото ви.