Камъни в бъбреците – симптоми и причини

Камъните в бъбреците могат да бъдат много болезнени както при уриниране, така и в ежедневието. Когато бъбречните камъни увредят бъбреците или пикочния канал, в урината може да се появят следи от кръв.

Малките камъни в бъбреците се образуват от наслояване на кристали в урината. Основната съставка на бъбречните камъни са калцият, пикочната киселина и оксалатите. Най-често камъните в бъбреците са калциево – оксалатни и фосфатни. Те представляват около 80% от всички случаи. След тях са камъните, които се образуват от излишната пикочна киселини в урината и обикновено са съпътствани от инфекция. Рядко камъните в бъбреците са съставени от аминокиселината цистин, като в тези случаи заболяването е наследствено.

Какъв е рискът от камъни в бъбреците?

Според изчисленията около 5-10% от хората страдат от камъни в бъбреците. При мъжете вероятността е три пъти по-голяма, отколкото при жените, особено при младите и застаряващи мъже, но се срещат при всички възрасти.

Симптоми на камъни в бъбреците

Камъните в бъбреците или пикочния тракт причиняват остра болка в гърба, от страната където се намира камъка. Болката може да се разпростре до слабините и може да се появи много рязко или да се засилва бавно. Тези оплаквания обикновено говорят за бъбречна криза, при която човек се опитва да намери поза, в която да не го боли толкова.

Какви са причините за камъни в бъбреците?

Основната причина за образуването на камъни в бъбреците е недостатъчният прием на течности. Колкото по-дехидратирани сте, толкова по-концентрирана е урината и по-лесно се образуват камъни в бъбреците. Фактът, че повечето камъни са съставени от калций говори, че богатата на калций храна трябва да се избягва и пациентът е нужно да премине на специална диета. Излишно количество пикочна киселина в урината също може да доведе до образуването на камъни в бъбреците. Храни като месо, морски дарове и леща водят до увеличена концентрация на пикочна киселина.

Смята се, че камъните в бъбреците са само на физиологична основа и не са свързани със стреса. Все пак стресът може непряко да доведе до образуване на камъни в бъбреците. Вижте още за видове камъни в бъбреците.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *