Лечение при инфаркт на миокарда

Сърцето е един от най-важните органи в човешкото тяло. То представлява мускул, който получава кръв от коронарните артерии или кръвоносните съдове, като от своя страна изтласква тази кръв към други органи. Понякога се стига до блокиране на притока на кръв, поради стеснение в коронарните артерии, или подпушването им от образуван на съсирек в тях. Когато това се случи, притока на кислород към сърцето намалява и потърпевшия усеща силна болка в средната част на гръдния кош. Това състояние се нарича инфаркт.

Причини за инфаркта

Сърдечните атаки могат да бъдат причинени от различни фактори като: заболяване от диабет, лоши хранителни навици, затлъстяване, високо кръвно налягане, тютюнопушене, високи нива на холестерол и др.

Симптоми при сърдечна атака

Основния симптом, който характеризира наличието на сърдечна атака е остра болка в гърдите. Наред с това, могат да се усетят и прилошаване, виене на свят, недостиг на въздух, обилно изпотяване, висок пулс, безпокойство, кашлица, гадене и повръщане.

Лечение при миокарден инфаркт

При сърдечен пристъп, пострадалия трябва спешно да бъде приет в болница. Всяко забавяне може да доведе до фатален край. След приемане в болница, лекаря провежда някои физически и лабораторни тестове. Първата стъпка при лечението е подаването на кислород. Обикновено на пациентите са дава аспирин за  да се предотврати образуването на съсиреци в артериите. На някои пациенти се дават болкоуспокояващи като морфин, за облекчаване на болката в гърдите. Бета-блокери също могат да се дадат на пациента за да доведат до нормализиране на сърдечния ритъм. Когато всичко това не помага, се налага сърдечна операция. Съществуват два вида оперативна намеса: ангиопластика и коронарен артериален байпас.

Ангиопластиката представлява отваряне на стеснените артерии, за да се възстанови нормалния поток на кръв към сърцето

Другия тип операция, а именно коронарен артериален байпас се използва обикновено, когато пациента е вън от опасност. Състои се в трансплантация на вени от други части на тялото, най вече от областта на краката. Това е сложна операция и продължава обикновено около 4-6 часа при пациенти с множество блокажи в кръвоносните съдове.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *