Отглеждане и торене на овощни дървета

Овощните дървета се отглеждат трудно и продължително. Именно заради това, че те виреят на една и съща почва в продължение на много години. Тези овощни дървета изискват големи количества хранителни вещества и това води до изтощаване на почвата. Това означава че растенията се нуждаят от повече хранителни вещества отколкото почвата може да им достави. Когато са налице такива обстоятелства и наблюдавате спад в добивите си е необходимо да прибегнете до услугите на торове. Наторяването на почвата и доставя необходимите хранителни вещества от които тя толкова много се нуждае. Торовете най-общо се делят на два основни вида течни и твърди. Твърдите имат много по-бавен процес на разграждане и отделят своите хранителни вещества много по-дълго време. Те обикновено се заравят в почвата и се абсорбират чрез корените на растенията. Течните торове действат и се прилагат по съвсем друг принцип. Сред най-известните марки течни торове са тези на АминоКвилант и Тера-Сорб. Те съдържат концентрат, който преди да се нанесе предварително се разтваря с вода. Полученият разтвор се нанася най-често върху самите растения посредством пръскачка. Разликата от твърдите торове е, че течните се разграждат много бързо и освобождават своите хранителни вещества почти веднага след като са нанесени. Ефекта от тяхното действие е видим само след няколко дни. Това обаче налага тяхната неколкократна употреба от растежа, през цъфтежа до самия плод.

От различните видове овощни дръвчета най-много минерални хранителни вещества изискват прасковите, ябълките, дюлята, сливата и крушата. Освен това количествата тор, които са необходими се определят и от възрастта на дървото. Най-много от наторяване имат нужда застаряващите овощни дървета, следвани от тези, които са в средата на своя жизнен цикъл, но са достигнали периода на пълно плодоотдаване. Най-малко от наторяване имат нужда младите дръвчета. На тях са им достатъчни много по-малко хранителни вещества.

Преди да приложите каквито и да е торове направете химически анализ на почвата, за да установите точно от кои съединения има нужда тя.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *