Пластмасата в бита ни

Има един материал в природата, който е изкуствено създаден и все повече превзема бита ни. Става на въпрос за пластмасата. Пластмасите представляват голяма група от материали чийто основен компонент са синтетични или полусинтетични органични полимери. Свойствата им като твърдост, якост на опън, издръжливост на топлина и различни видове химикали, както и лесната им обработка ги правят едни от най-използваните материали за производство на различни детайли и предмети от бита ни. По-сложно и точно обяснение на пластмасите може да откриете тук

Основното предимство при производството на пластмасови детайли е лесната обработка на повечето видове пластмаси. Методите са няколко на брой. Най-известните от тях са шприцване, вакум изтегляне, бласване, механична обработка и др. Всеки един от тях си има своите спецификации, но общото за всички тях е бързото и евтино производство на единица изделие за определен период от време.

Да вземем например метода шприцване. От самото му наименование се досещате, че процеса е близък до шприцването на сладките във вашата кухня. Разликата е че тук материала (пластмасата) се нагрява до определена температура за да премине от твърдо в течно състояние (ако ви е любопитно и искате да научите повече може да потърсите в google думата шприцване) Именно чрез него могат да бъдат произведени огромни количества пластмасови изделия за минимален период от време.

За пример можем да вземем бутона на мишката, която стискате в момента. Същия този бутон може да бъде произведен за 4 секунди, което прави 15 за минута, 900 за един час и близо 7000 бутона за една работна смяна от 8 часа. И това е чисто хипотетично, защото при този начин на производство винаги има начин как да се оптимизира процеса. Като прибавим и факта, че себестойността на въпросния бутон не надвишава 10 стотинки вече ни става ясно защо на пазара няма железни или дървени компютърни мишки.

Като цяло гореописаното важи за почти всички видове пластмасови детайли независимо от тяхната големина. Именно заради това пластмасата все повече и по-напористо ще завладява бита ни.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *