Как да почистим златните бижута

Да поддържаме златните си бижута в добро състояние е изключително елементарно и може да се извършва в домашни условия. Въпреки, че златните бижута не потъмняват подобно на други метали, е възможно да наберат мръсотии и да изгубят блясъка си. За да поддържате златните си накити като нови, прилагайте тези елементарни процедури.

Сапунка и вода

Вярвате или не, но можете да почистите злато със сапун и вода, но това се прилага най-успешно при накити, които са гладки и без камъни по тях. За начало напълнете малък съд с топла вода, но не прекалено гореща и капнете малко от течност за измиване на чинии. Поставете бижуто в течността за 20 минути. После изплакнете и подгответе суха памучна кърпа, за да подсушите бижуто. Чрез този трик ще почистите всички мръсотии от козметика и всекидневно носене, и безпроблемно ще възвърнете предишния блясък на накитите ви.

Почистване на златни бижута със скъпоценни камъни

Ако вашето бижу има скъпоценни камъни, бихте могли да го почистите в дома ви, без да се притеснявате, че ще увредите скъпоценните камъни. Много е важно да не потапяте бижуто в сапунка, тъй като тя може да влезе в малките пространства между метала и скъпоценния камък и да причини ръжда, обезцветяване или да разхлаби камъните. В случая следвайте стъпките описани по-горе, но вместо да потопите бижуто във вода, навлажнете сух парцал в течността и внимателно го почистете с нея. За подсушаване вземете отделна кърпа. После поставете бижуто да изсъхне, така че ако има течност в него да може да се оттече свободно.

Почистване на трудно достъпните места

В случай че вашите златни накити имат трудно достъпни за почистване места, само сапунка няма да помогне. Вземете четка за зъби с много мек косъм и я използвайте за зачистване на трудно достъпни места.

Почистването на златната бижутерия у дома е сравнително лесно и не струва пари, а може да ви помогне да възвърнете блясъка на любимите накити.