Проектът Европейска библиотека

Проектът „Европейска библиотека”(The European Library – TEL), един от интеграционните проекти, които активно се стремят да включат големите европейски библиотеки, стартира на 1 февруари 2001 г. Участници в него са 8 национални библиотеки – на Великобритания, Германия, Холандия, Швейцария, Словения, Италия, Франция и Португалия. Целите са: да се създаде единна дигитална библиотека, обединяваща ресурсите на големите европейски библиотеки; тези ресурси да се предоставят на потребителите от цял свят; да предоставя комплекс от услуги за потребителите, решавайки редица проблеми, възникващи по пътя на интеграцията на библиотечните информационни ресурси.

Към по-важните европейски инициативи в областта на електронните библиотеки (1994-1999) се отнасят следните проекти.

През 1995 г. Великобритания се създава Комисия по библиотеките и информацията като неправителствена обществена организация, която подпомага въвеждането на придобития опит в библиотечно информационната сфера на страната. Най-важен резултат от дейността на тази организация е разработката на документа “Новата библиотека: мрежа за хората”. Тази фактически национална стратегия на Великобритания е насочена към интензивно внедряване на информационните технологии в библиотеките и развитието на електронните библиотеки. Комисията съдейства и при организирането на “Форум на специалистите по електронни ресурси”, след който тези специалисти започват разработването на проекта “Дигитална библиотека”.

В Британската библиотека се съхраняват 150 млн. екземпляра – ръкописи, отнасящи се до различни исторически епохи. Сред тези ръкописи, електронните версии на които вече са достъпни на читателите, са Евангелието на Линдисфорн, записките на Леонардо да Винчи, Диамантената сутра, която се счита за най-ранната печатна книга и много други.

Британската библиотека създава интерактивна компютърна програма „прелиствайки страниците”, която позволява да се прелистват страниците, недокосвайки безценния оригинал. Посетителите на дигиталната библиотека могат да преглеждат висококачествените изображения, да четат и да слушат коментарите, разясняващи красотата на оформлението и ценността на всяка страница и сайт. Британската библиотека показва на света цифровата версия на уникалната издание на Корана на султана Бейбар, който е на повече от 700 години.

Проектът на британската библиотека „Прелиствайки страниците” има за цел да разшири достъпът до основни и забележителни религиозни издания, съхраняващи се в библиотеката, било то будистки, християнски или ислямски.