Ще започна ли подходяща работа?

Удачно ли е назначаване на млади хора на работа, които са изучили своето образование и са придобили потребната специализация и качества, но без целеви опит? Този значим въпрос е желателно да се проучва както от гледна точка на бизнеса, така и по отношение на търсещите работа лица. Фирмите са готови да влагат много ресурси за реклама и бизнес, което да повиши техният имидж. Осъществяването на тази цел се докосват до най-различни методи, част, от които са интернет услугите за онлайн визитки на Топ фирми, добавяне на безплатни обяви и статии. Всичко това е от много голямо значение, но на първо място винаги си остава персоналът, който е и най-важният инструмент за качествено справяне с дейността на фирмата. Поради този факт в тази статия ще обсъдим въпроса за наемането на младите и неопитни, но квалифицирани кадри.

Проблемите са свързани с процеса на адаптиране, което да доведе до малки загуби и за двете страни. Многоръководители предпочитат да разчитат на рутината на техните служители и много рядко разчитат на млади специалисти. Нещата се променят единствено в ситуациите, когато пазарът на труда в определен момент не разполага с работници с нужния опит. Този факт поставя неопитните хора в неблагоприятно положение спрямо останалите кандидати, които притежават опит независимо от своите личностни особености и минала квалификация. Този проблем се усложнява още повече, особено в ситуацията на икономическа криза, когато работните места са ограничени и на множество хора им се налага да се преориентират от една дейност в друга. В подобни ситуации не се разрешава на неопитните специалисти да се наложат на новата работа, независимо че в предходната си работа са наложили се и опитни експерти.

Много често сред обществото се среща общоприетото разбиране, че образованието в нашата страна е на много ниско ниво. Изтъква се обстоятелството, че младите експерти завършват без достатъчна практическа подготовка и рутина. Този факт е необходимо да се вземе под внимание и отговорно да се работи в тази насока. Важно е да се предостави вариант на обучаващите се за натрупване на опит, а не единствено навлизане в сухия и теоретичен материал. Важно е да се преориентират изцяло методиките за обучение в България, защото знанието е най-важно да се прилага на практика. Казаното до тук не е достатъчна предпоставка за подценяване на младите и изолирането им напълно от пазара на труда. Като не им се дава възможност за развиване и придобиване на опит, който да им даде шанс да се реализират в желаната от тях професия. Най-малкото, понеже те самите нямат вина за проблемите на нашето образование. Със своята готовност за обучение и неговото дипломиране те доказват, че имат необходимото желание и готовност за справяне. Освен това са усвоили много нови знания и компетенции, които да ги изтласкат напред.

Трябва да се вземе под внимание знанието, че сегашните млади кандидати могат да бъдат много полезни. Те имат доста по-високо ниво на техническо умение. Тук се включват и по-високи компютърни умения. Това може да подобри работния процес и ще даде шанс за разрешаване на много проблеми и въпроси. Това са обстоятелствата на типични повтарящи се задачи, които могат да бъдат решени, чрез използване на компютърни програми. Търсенето на информация по дадени въпроси в интернет, също може да е от значителна полза. Всичко това ни дава възможност да направим извода, че приемането на работа на млади специалисти крие известни рискове, но това не трябва да е пречка за тяхното назначаване. Напротив, рисковете в много случаи си заслужават, понеже неразвитият потенциал на младия специалист може да се окаже, много по-печеливш от разкрития и изчерпан потенциал на много опитния и неквалифициран работник.