Рискове при операция на херния

Херния е едно от най-често срещаните състояния, което може да възникне на всяка възраст при всяко лице независимо дали е мъж, жена или дете. Това заболяване може да се появи навсякъде в нашето тяло, но не може да се разнесе. В ранен стадии може да остане незабележима години наред, и в този случаи има опасност от усложнения. Причините за възникването и са няколко, но предимно се дължи на напрежение на слабите мускули на коремната стена. Това например могат да бъдат : неправилно вдигане на тежести, постоянно натоварване, затлъстяване, хронична кашлица, следствие на травма и други. Има и различни видове херния който се определят според мястото което е засегнато.

Първите симптоми на херния започват с болка, дискомфорт или идутина. Отстраняването и става със хирургична намеса. Има два основни подхода хирургия лапароскопия или открита хирургия.С лапараскопия предимството е, че се наблюдава с камери и така се улеснява хирурга, защото ще може да види точното местоположение и състояние.Друго предимство е, че операцията с лапароскопията е по-безболезнен метод, и след тази операция пациентът може да излезне от болницата след 2-3дни. Когато става дума за откритата хирургия означава изрязване на кожата в областта на хернията, премахва се проблемната торбичка и се укрепва слабото място чрез зашиване на тъканите.

Вида на хирургичния подход се определя според индивидуалното ви състояние.

Самата операция не е толкова сложна и няма причини за притеснение, но при всяка операция има възможност от следоперативни усложнения или странични ефекти, такива например са : оток и синини (едно от най-четите усложнения, което изчезва до няколко дни), болка и дискомфорт(също намалява в рамките на няколко дни), повторна поява на херния(в много редки случаи, но е един от рисковите фактори), кървене(в редки случаи може да доведе до вътрешно кървене след операция), инфекция(може да се дължи на различни причини), задържане на течности(временно състояние),подуване на корема, временна невъзможност на уриниране, болка при преглъщане.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *