Слънчеви колектори – вижте това преди покупката им

Слънчевите колектори са технологията, която все повече ще се налага пред конвенционалните електрически и газови бойлери заради очевидните предимства, които има пред тях. Преди да се снабдите с тях е добре да узнаете някой базисни факти, които ще ви помогнат при изборът и с тях ще можете много по-правилно да определите точният тип и размер за вашите нужди.

Типове слънчеви колектори

Съществуват 2 типа слънчеви водни нагреватели – активни и пасивни, като първите са по-често използваните.

Активните слънчеви нагреватели (наричани още слънчеви колектори с „Heat pipe“) използват активни компоненти като електрическа помпа за движението на водата или антифризът в колекторите. Тази система е изключително ефективна и сравнена с плоските панелни колектори през зимният период е 4 пъти по-добра, поради изключително високият процент на усвояване на слънчевата радиация (близо 100%). Освен това топлинните загуби при нея са сведени до минимум, което е важно за високото КПД (коефициент на полезно действие) на системата. Колко е ефикасна активната система за гореща вода говори и факта, че само 2 минути след появата на първите слънчеви лъчи стартира процесът на топлообмен. За не повече от 2 часа след този старт вие вече разполагате с достатъчно гореща вода за нуждите на домакинството.

Пасивни слънчеви нагреватели (Познати и като слънчеви колектори с термосифон) – принципът им на работа е изключително прост, те разчитат на естественото движение на горещата и студената вода. Те са изключително издръжливи тъй като единственият им електрически компонент е допълнителният нагревател от 1500 W подсигуряващ системата когато имате бърза нужда от топла вода сутрин или в студените зимни дни. Няма движещи се части, които да се повредят и така поддръжката на пасивните слънчеви колектори е минимална (свежда се само до периодично преглеждане на вакуума в тръбите и уплътненията). Топлинните загуби тук са малко по-високи поради факта, че колекторите и бойлера са свързани в едно цяло и са на покрива на сградата, но пък ниската цена, здравината и издръжливостта на слънчевите колектори с термосифон ги прави предпочитани за по-малките домакинства.

Информацията е предоставена от http://www.emde-solar.com

За повече информация отностно термосифонните слънчеви системи вижте тук –http://www.emde-solar.com/%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8/%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80-%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%BE%D1%81%D0%B8%D1%84%D0%BE%D0%BD.

А за другия тип с технология Heat Pipe можете да намерите в http://www.emde-solar.com/%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8/%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80-heatpipe

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *