Тапети – позабравен декор от миналото

С наличието на толкова разнообразни стилове в домашното и не само обзавеждане, стенните тапети претърпяват възход и падение през годините. В последните тенденции, хартиените ролки са отново сред любимите на декораторите с обновен и модерен вид и мотиви. Без значение дали освежавате къщата си, нанасяте се в ново жилище или обновявате вашето с цел продажба, използването на тапети определено ще донесе големи резултати, особено ако си направите колаж от тапети.

Когато сте избрали да поставите тапети в жилището си, седнете за момент и помислите какво най-добре подхожда на стаята, как се съчетава с обзавеждането. Например, ако вида на обзавеждането ви е съвременен, едва ли бихте желали да поставите цветни мотиви. При положение, че стаята ви е вече претрупана с мебели и всевъзможни неща, може да залепите тапети с даден вид само на избрана стена, да привлечете вниманието там, докато останалите стени да да в семпъл нюанс, довършващ обстановката.

В случай, че харесвате едноцветния интериор, бихте могли да изберете тапети, боядисващи се лесно. Поставяте първо тях, с цел да се покрият дребните дефекти върху стената и след това нанасяте боята в подходящ за декора ви цвят. Тапетите, които стават за боядисване съществуват отново в различни материали и десени. Дори ако нанесете по-рядка боя, шарките на тапетите изпъкват и се получава твърде добър и различен ефект.

Понякога се налага поставянето на тапети на странно оформени повърхности, изпъкналости и трегери край прозорците, доста трудни за облепяне. В този случай бихте могли да закупите предварително оразмерени тапети, разноцветни хартии или дори стикери за стена, подходящи за тези места. Тези предварително нарязани части бихте могли да ги ползвате и за декорация на стандартно налепени тапети – направете си колаж.

При положение, че прецените да отделите малко средства повече за декорацията на помещението, може да се спрете на някои по различни варианти. Има редица дизайнерски решения в различни материи, като например изкуствена кожа, формовани със стъкло и текстилни тапети, зашити тапети и още.

Бъдете спокойни, днешните тапети не си приличат по нищо с шарените хартии, които сме виждали при нашите баби, независимо че много от днешните дизайни имат характерното старомодно излъчване. Тенденциите обхващат най-различни видове и материали – като започнем от Викториански до геометричен, от найлонови до текстилни, както и всевъзможни съчетания. И както е при голямата част аксесоари от вътрешния дизайн – имат хартиени ролки за всекиго и по джоба на всеки.

Запомнете, че винаги когато нанасяте боя или лепите тапети на стените си, трябва да ги почистите и подготвите добре, за постигането на перфектни резултати. В случай, че не сте сигурни в способностите си за поставяне на тапети, още повече при положение, че сте си избрали не много евтини тапети, хубаво е да намерите фирма за поставянето им.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *