Тарифи за видовете транспортни услуги според градовете

Под транспортни услуги може да се има предвид няколко неща. Първо това може да е превоз на закупени мебели от дадена мебелна къща, която според своята политика предлага или не транспорт до дома. Ако не предлага, тогава ще трябва да се потърси транспортни услуги от компания, която се занимава с разнос на стоки, мебели, продукти и др. до определен адрес. Такива фирми обикновено имат определена тарифа, която се определя в зависимост от това на какво разстояние се намира крайната цел.

Ако например километрите са под някаква определена граница, например 10, тогава може да има или твърда крайна цена, или да се определя на километър. Но ако мястото, на което трябва да се извършат транспортни услуги, е над тези първоначални 10 километра, компанията може да е възприела друго тарифиране, което да не е в ущърб на клиента.

Друг вид транспортна услуга може да е транспортиране на домашно обзавеждане, или офис такова, от старо на ново място, което да бъде бързо прекарано и установено на новото място. В тези случаи някои компании може да имат отделна тарифа за фирми /корпоративни клиенти/ и отделна за частни клиенти. Според това какъв превес се оказва на отделните клиенти, тарифата е различна, но не толкова значително различна.

Транспортни услуги може да осъществява и дадена фирма и зад граница. Много български компании правят пренос на стока или документи от и до дадена държава от и/или извън Европейският съюз. Тук вече цените са много по-високи, поради факта, че биват използвани различни видове транспорт, а не личен на фирмата, като въздушен, воден и др. Определено стоката, която трябва да се изпрати зад граница, подлежи на претегляне и на базата на това се изчислява и тарифата. Поради обемността на някои стоки, доставката понякога може да излезе дори повече от самата стойност на изпращаният артикул.

Автомобилният транспорт взе много голям дял от товарните превози, които в миналото принадлежаха на железопътния транспорт, благодарение на много по-гъвкава тарифна политика.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *