Торове за предпазването на домашно-отглежданите зеленчуци

Отглеждането на растения в домашни условия е един от най-добрите начини да имате свежи зеленчуци по всяко време на годината. Това отглеждане ще ви даде много преимущества, а за онези които не за запознати с тази практика следващите съвети ще бъдат от голяма полза.

Домашните саксийни растения се отглеждат доста лесно. Просто следвайте стъпките описани по-долу:

  • Първо изберете растенията, които искате да отглеждате.

  • Изберете 2 или 3 вида със сходни изисквания към типа на почвата и количеството на слънчевата светлина.

  • Най-добрият вариант е да изберете по-малки и лесни за отглеждане растения като моркови, репички, картофи, пипер, бамя, цвекло и други подобни на тях.

  • Саксиите или контейнерите, в които се отглеждат растенията за предпочитане е да са глинени или керамични. Пластмасовите се нагряват прекалено много от слънцето и причиняват бързото изсъхване на почвата. Добре е също саксиите да са нови или поне много добре почистени, защото няма да е добре ако в тях е имало някакви токсични вещества.

  • За да подобрите състоянието на почвата трябва да добавите торове за да подпомогнете растенията в най-важните етапи на развитие. С тези торове ще избегнете забавянето на растежа и ще имате едри и вкусни зеленчуци.

  • Имате нужда от почва, която не съдържа голямо количество глина в себе си. Това е така, защото при домашното отглеждане на зеленчуци е важно почвата да бъде добре дренирана, за да запазва влажността си, но не да задържа вода. Прекаленото напояване може да доведе до гниене на корените.

  • Поливането трябва да се прави редовно, но да бъде съобразено с нуждите на всяко едно растение.

  • След израстването на растенията трябва да внимавате те да не бъдат нападнати от насекоми и вируси. В случай, че сте използвали новото поколение торове тази грижа отпада, тъй като те стимулират растенията да произвеждат защитни протеини, които отблъскват нападателите, а в същото време ги правят много по-устойчиви към всякакви външни влияния.