Удължете живота на батерията на лаптопа си

При продължителен път с влак или докато чакате на гарата; искате да проверите пощата си; докато си пиете сутрешното кафе или имате работа извън офиса – батерията на мобилния ви компютър може да се изхаби в най-неподходящия момент. За щастие, с някои лесни компромиси, можете да подобрите живота на батерията си с 1-2 часа.

1. Минете на Power Saver режим. Така, след определен срок на неактивност дисплеят ви ще се затъмни и ще „приспи” лаптопа ви след още малко време, през което не го използвате. Кликнете картинката на батерията, вдясно на таскбара ви, след което натиснете More Power Options. Маркирайте полето до Power Saver. В случай, че не не желаете да използвате стандартните настройки, кликнете върху Change plan settings и изберете други периоди за затъмняването на монитора и минаването в режим на изчакване.

2. Спрете WiFi и блутута, ако не са ви необходими. Включените WiFi и Bluetooth биха да източат значителна част от капацитета на батерията ви. При положение, че едната или за предпочитане двете безжични връзки не са ви необходими, можете да ги спрете със нужната клавишна комбинация на лаптопа си.

3. Ограничете осветлението на екрана. Това е особено важно при лаптопи, които нямат светодиодна подсветка. Работата на максимална яркост вероятно не ви е наложителна през по-голямата част от времето, когато използвате своя лаптоп без зарядно. Въпреки че екранът ще ви се стори много тъмен първоначално, ако изчакате две-три минути ще свикнете и всичко ще е OK. За да коригирате подсветката на монитора натиснете бутон fn и съответстващия бутон за понижаване на яркостта.

4. Отбягвайте тежките програми. Игрите, торентите,филмите са все процеси, които натоварват процесора повече, което изтощава батерията дори по-бързо.
Ако нямате инструмент за следене употребата на процесора, можете да видите актуалното му натоварване като цъкнете с десния бутон на мишката на старт лентата и изберете Start Task Manager. Отдолу на таск мениджъра са дадени актуалното състояние на процесора в проценти както и количеството на работещите процеси. В случай, че процентът е висок, разгледайте изредените процеси и спрете тези, които не ви трябват. Не изключвайте никои процеси, при положение, че не сте абсолютно убедени, че не е необходим на уиндоуса, за да продължи работа.

5. понижете честотата на процесора си. Някои мобилни компютри разполагат със софтуер, който помага контрола върху скоростта на процесора, с цел да увеличат живота на батерията. Това може чувствително да подобри живота на батерията, но би ограничили представянето на лаптопа. Затова ползвайте този вариант, само когато извършвате леки задачи – умерено браузване или обработка на текстови файлове.