Акне вулгарис – причини, симптоми и перорални средства за лечение

Акнето е кожно заболяване, което причинява появата на кисти, черни точки и възпалени червени подутини /папули, пустули/ по кожата. Тези подутини се наричат пъпки. В тази статия ще се информирате за основните причини и симптоми характерни за акне.

Причини и честота на рисковите фактори за появата на акне


Акнето е предизвикано главно от подпушване на порите, които представляват малки отвори, разположени на повърхността на кожата. Те съдържат мастни жлези, които помагат за овлажняването на кожата и премахването на мъртвите кожни клетки. Когато жлезите произвеждат прекалено много мазнини, порите се запушват. Подпушването и замърсяването на порите, води до тяхното блокиране и образуване на комедони. В горната си част комедоните могат да бъдат оцветени в бял или тъмен цвят. Ако комедонът се отвори, материал от вътрешността причинява подуване и зачервяване, в резултат на което се образува пъпка. Ако възпалението е дълбоко под кожата, пъпките могат да се разширят и да образуват болезнени кисти.

Акнето най-често засяга подрастващите, но е възможно да се случи на хората във всяка възраст, дори и при бебетата. Трима от всеки четири тийнейджъри страдат от акне. Хормоналните промени, вероятно водят до увеличаване на мазнините в кожата. Въпреки това хората на 30-40 годишна възраст също могат да станат жертва на този кожен проблем.

Причини за поява на акне

Някои от най-разпространените причини за поява на акне са:

  • Хормонални промени, свързани с менструалния цикъл, бременност, противозачатъчни хапчета или стрес;
  • Продукти за коса, съдържащи прекалено много мазнини;
  • Високи нива на влажност и изпотяване;
  • Въпреки общоприетото схващане, че шоколад, ядки и мазни храни причиняват акне, изследвания не потвърждават тази идея. Диети с високо съдържание на рафинирани захари, могат да бъдат свързани с появата на този проблем.

Симптоми при поява на акне

Акне често се появява по лицето и раменете, но то може да се появи и на гърба, ръцете, краката и задните части. Най-честите симптоми за това състояние са:

  • наличието на пъпки
  • образуването на корички от кожни подутини
  • кисти
  • папули /малки червени подутини/
  • пустули
  • зачервяване и околокожни обриви
  • увреждане на кожата

Лечение на акне

Стъпки, които можете да предприемете, за да облекчите състоянието:

Почистете кожата си внимателно с лек, овлажняващ сапун. Отстранете всички замърсявания и грим. Измийте веднъж или два пъти на ден, включително и след физически упражнения. Въпреки това избягвайте прекаленото почистване на кожата. Измивайте всеки ден косата си с подходящ шампоан, особено ако тя е мазна.

Какво трябва да избягвате?

Опитвайте се да не наранявате засегнатите части. Това може да доведе до тежки инфекции и белези по кожата. Избягвайте носенето на тесни ленти и шапки. Избягвайте да докосвате лицето си с ръце или пръсти. Избягвайте мазна козметика или кремове. Задължително трябва да сваляте грима си през нощта. Ако тези стъпки не помогнат за облекчаване на състоянието, вие трябва да се обърнете към лекар специалист, който ще ви препоръча подходящи продукти за приложение директно върху кожата.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *