Акне – причини за проява и профилактика

Акне вулгарис – хронично рецидивиращо заболяване. Характеризира се с гнойно възпаление на мастните жлези.

Акнето възниква в резултат на нарушен баланс на андрогените в организма, а оттам и повишаване на мастните отделяния. Каналите на мастните жлези се запушват и се появяват комедони, т.нар. черни точки.

Най-често болестта се проявава на възраст между 15-18 години. Заболяването може да възникне в различни периоди от живота на човека. Това зависи от влиянието на редица неблагоприятни фактори.

Причини за появата на акне – наследствено предразположение, нарушение на жлезите с вътрешна секреция, нарушена функция на храносмилателната система, неправилно хранене (прекомерна консумация на храни с високо съдържание на мазнини и въглехидрати).

Основни клинични прояви – поява на комедони. Обикновено около „ергенската пъпка“ се развива възпалителен процес – комедонът се трансформира в ярко червена или синя папула. В центъра на пъпката е възможно образуването на малка гнойна пъпка.

Лечение на акне – комплексно. Диагнозата се поставя въз основа на клиничните прояви на заболяването. За да се потвърди диагнозата може да се приложи патохистологично изследване.

На болният се назначават антибактериални средства и лекарства, които регулират секрецията на мастните жлези.

Курс на лечение – средно 2-3 месеца, след което в продължение на 90 дни се провежда поддържаща терапия.

Профилактика на акне – изразява се в ранно откриване, диагностициране и лечение. Правилна грижа за кожата на лицето.