Кокоши трън – как да премахнем

Съществуват различни методи за отстраняване на кокоши трън – лазерокоагулация (лазерно премахване на кокоши трън), криотерапия (премахване на кокоши трън с помощта на течен азот), електрокоагулация (премахване на кокоши трън с помощта на високочестотен ток).

Лазерно премахване на кокоши трън

Това е един от най-съвременните и модерни методи. Белезите от манипулацията с лазер изчезват след втората седмица от терапията. Лазерното отстраняване на кокоши трън не е травмиращо за пациента. По време на лазерната манипулация, съществува възможност  да се контролира диапазона на въздействие с точност до микрон.

Лазерната технология за отстраняване на кокоши трън е безболезнена и спомага да се предотврати повторната му поява.

Електрокоагулация –  метод за премахване на кокоши трън с високочестотен ток. Тази процедура за отстраняване на кокоши трън има своите предимства – затваря пътя за повторен достъп на вируса до здрава тъкан по безкръвен път. Не е подходящ за дълбинно отстраняване на кокоши трън, тъй като съществува вероятност да остане белег.

Отстраняване на кокоши трън с помоща на течен азот – безкръвен способ за премахване на кокоши трън, който изключва вторична инфекция на здрава тъкан. Съществен недостатък – неспособност да се контролира дълбочината на въздействие и видим белег.

Хирургично отстраняване на кокоши трън – кокошия трън се отстранява оперативно. Въпреки козметичният шев остават видими белези. Този метод за отстраняване на кокоши трън е свързан с открита рана и кръв, което повишава степента на риск от поява на вторична инфекция. Съществува възможност кокоши трън да се появи отново.

Помощ от народната медицина

  1. Чесън. Всеки ден натривайте кокошия трън с чесън;
  2. Изкуствен лед. Увийте парче лед и налагайте кокошия трън няколко пъти на ден. Нужни са няколко сеанса, за да се постигне желания резултат;
  3. Винен оцет. Всяка вечер преди лягане капвайте по една капка винен оцет, с помоща на капкомер, върху кокошия трън. Една капка е достатъчна, за да се оттървете от кокошия трън.