Безопасни ли са ваксините против грип?

Всяка година идва времето, в което се появяват грипните вируси и засягат хората без значение от възрастовата им група. Грипът е силно заразен и лесно се прехвърля от един човек към друг. Като превантивна мярка срещу грип може да се използва противогрипната ваксина. Нека погледнем каква е ефективността и рисковете, която тя носи.

Противогрипна ваксина или спрей

Противогрипната ваксина съдържа определени щамове на мъртви грипни вируси и се поставя в ръката с помощта на спринцовка. Вирусите активират имунната система на организма, която започва да произвежда специфични антитела за защита срещу вируса.

Спрейовете се приемат орално и в тях се съдържат живи, но отслабени вируси, които не могат да се размножават.

И при двата варианта за превенция срещу грипа човек трябва да бъде напълно здрав, за да може имунната му система да реагира адекватно.

Ефективна ли е противогрипната ваксина?

Установено е, че при хората под 65 години и без здравословни проблеми ефективността при лечение на грип е 70-90%. При възрастните хора и тези с болести като диабет и сърдечно съдови – проблеми този процент варира между 30 и 70. След приемането на ваксината трябва да минат 2 седмици, в които организма създава антитела и след този период сме напълно защитени. Трябва да се помни, че противогрипната ваксина е ефективна само срещу щама на вируса, който е инкорпориран в нея. Ако лицето се разболее от друг щам, тогава тя ще бъде неефективна.

Безопасна ли е ваксината?

Тези ваксини са безопасни, въпреки че много хора се страхуват от заболяване от грип. Възможно е само да се получи леко зачервяване, което до 1 – 2 дни изчезва.

Противогрипните ваксини не са препоръчителни за хора с алергия към яйца, защото самите вируси се отглеждат в кокоши яйца. Това може да доведе до тежки алергични реакции като бледост, слабост, хрипове, проблеми с дишането, замайване и ускорен пулс.

Ваксините са безопасни и за бременните жени, а кърмещите майки трябва да се консултират с лекар, въпреки че и за тях не съществува риск.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *