Видове азалия за вашия дом

За отглеждане в помещения заслужават внимание следните сортове индийска азалия:

Паул Шеме. Ранен и средно ранен сорт. Листата са средно големи, тъмнозелени, продълговати, с власинки. Цветовете са кичести, средно големи, лъскави. Венчелистчетата са целокрайни (вторият ред е покъс). Цветовете имат трайност 20―25 дни. Може да се отглежда за форсаж за Нова година.

Ери. Ранен сорт. Високо растящ, разклонен храст. Листата са зелени, продълговати, с власинки. Цветовете са полукичести, едри (с диаметър до 9 cm), нежнорозови с бял кант по периферията на венчелистчетата. Цъфти от декември до март.

Алберт Елизабет. Средно ранен сорт. Листата са светлозелени, големи, блестящи, удължени, с власинки. Цветовете са големи, кичести, нежнорозови, със сребърна ивица по периферията на венчелистчетата. Вътрешните венчелистчета са надиплени. Диаметърът на цвета достига до 10 cm. Продължителността на цъфтежа на един цвят е около 20 дни.

Вервениана митерфух. Средно ранен сорт. Листата не са големи. Те са сивозелени, удължено продълговати, със сребристи власинки. Някои са островърхи. Цветовете са средно големи, кичести и полукичести, карминенорозови, с ивици. Краят на венчелистчетата е белезникаворозов с карминенорозови ивици и петна, вълнист и нагънат. Продължителността на цъфтежа на един цвят е около 20 дни.

За стайно отглеждане се препоръчват следните прекрасни сортове азалия:

Адолф Грим. Средно ранен сорт. Листата са големи, светлозелени, блестящи, закръглено овални, с малко власинки. Цветовете са големи (с диаметър около 8 cm), кичести, блестящи, с керемиден оттенък. Краят на венчелистчетата е вълнообразен. Продължителността на цъфтежа на един цвят е около 30 дни.

Проф. Балтерс. Късен сорт с разклонен храст. Листата са тъмнозелени, средно големи, удължено овални и продълговати, с малко власинки. Цветовете са големи (с диаметър до 10 cm), не са кичести, но са с вълнообразни краища на венчелистчетата, ярко светлорозови, с тъмнорозови жилки. В периферията им има прекъсваща се бяла ивица. Продължителността на цъфтежа на един цвят е около 25 дни.

Ернст Тире. Късен сорт, с разклонен храст. Листата са големи, тъмнозелени, удължени и заострени, с равномерно разположени власинки. Цветовете са големи (с диаметър около 8 cm), отворени. Краищата на венчелистчетата са светломалиноворозови, по средата с по-тъмна жилка.

Хексе. Най-известният сорт. Средно късен. Листата са гладки, събрани в розетки в края на клончетата, обратно яйцевидни, заострени.

 Това е едно прекрасно цвете за вашия дом !

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *