Как протича инфекцията от варицела при възрастни

Варицелата е вирусно заболяване, причинено от Варицела зостер вирус, също така известен като херпес зостер вирус. Той е силно заразен и причинява инфекция най-често при деца под 12 годишна възраст. Варицелата се характеризира от сърбящ обрив, който се разпространява по цялото тяло. Това не е животозастрашаващо заболяване и може да бъде напълно излекувано. Макар и необичайно, то е по-тежко при възрастните, отколкото при децата.

Варицела при възрастни

Обикновено заболяването се развива при възрастните, ако те не са боледували от варицела в детските си години. Също така, възрастни, които не са били ваксинирани с ваксина срещу варицела също има вероятност да развият инфекцията. Ако човек се зарази с вируса в детството си той вече изгражда имунитет към това заболяване и не е податлив към заразяване дори ако е в контакт със страдащ от варицела човек. Варицелата при възрастните се среща по-често при младите хора отколкото при тези в напреднала възраст.

Симптоми на варицела при възрастни

Симптомите на варицела при възрастни са подобни на тези при децата. Съществуват няколко ранни симптома, които се забелязват 1-2 дни преди появата на обрива. Те включват: повишена температура, главоболие, болки в кръста, суха кашлица, възпалено гърло и др. След няколко дни, обривите се появяват по кожата. Тези петна са червени на цвят и предизвикват силен сърбеж. Появяват се по цялото тяло, понякога дори и в устата и по кожата на главата и причиняват голям дискомфорт.

Продължителност на заболяването от варицела при възрастни

Инкубационния период на вируса на варицела е някъде между 10-20 дни. Варицелата е силно заразно заболяване и при възрастните както и при децата. Опасността от зараза започва от появата на обрива до напълното му изчезване. Общото чувство на неразположение и слабост продължава 1-2 седмици.

Усложнения от варицела при възрастни

Херпес зостер е най-често срещаното усложнение на варицелата при възрастни.  Човек, който е страдал от варицела в миналото е много вероятно да развие херпес зостер в по-късен етап от живота си. Вирусът причинител на тези заболявания остава в латентно състояние в организма и се появява по-късно за да предизвика появата на херпес зостер. Херпес зостер се среща по-често при хора над 50 годишна възраст.

Варицелата при възрастни може да бъдат напълно излекувана, ако се започне лечение в ранен етап и се предотврати появата на усложнения

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *