Менопауза и диета

Трябва да се отбележи, че спазването на определена диета се променя в зависимост от възрастта и настроението

Менопаузата е термин, използван за обозначаването на края на репродуктивния период на жената, а именно спиране на менструалния цикъл. Това е абсолютно нормално и се случва между 45 и 55 годишна възраст. Менопаузата не намалява физическите възможности на жената, сексуалната жизненост и насладата от живота. Това донякъде дава свобода, като например, това че вече не трябва да се притеснява за месечния си цикъл или да контролира възникването на евентуална възможност от забременяване. Но през този период жените са подложени на голям емоционален стрес. Яйчниците престават да произвеждат естроген и този хормонален дисбаланс може да предизвика някои симптоми, които да се отразят на здравето в дългосрочен план.

Придържането към здравословен хранителен режим може да направи чудеса за цялостната жизненост на организма. Горещите вълни, които са така характерни за този период, могат да бъдат намалени, като се приемат храни богати на витамин Е /пшеничен зародиш, яйца, ядки и зехтин/. Витамин A, D, калций, фосфор и магнезий, могат да помогнат за предотвратяване на остеопорозата. Източници на калций са рибата и млечните продукти. Необходимо е да се ограничи приема на чай и кафе.

Много жени са предразположени към увеличаване на теглото и повишаване на нивото на холестерол в кръвта. За да се контролират тези процеси е необходимо да се консумират храни с ниско съдържание на мазнини .

За преодоляване на депресията е необходимо в диетата да се включи и консумацията на банани. Те не само действат като пълноценна храна, но и не позволява задържането на течности в организма.

Изследванията показват, че вещества от растения, наречени фитоестрогени, могат да помогнат за намаляването на симптоми на менопаузата. Фитоестрогените се намират основно в соята и зелето. Морковите и сока от цвекло могат да бъдат изключително полезни за преодоляване на нарушенията при менопауза. Трябва да се избягват пикантни храни, кисели краставички, кафе,чай, шоколад, безалкохолни напитки и рафинирани продукти.

Менопаузата трябва да се разглежда като естествен етап от живота на жената. Членовете на семейството трябва да осъзнаят, че по време на този период тя се нуждае от много внимание, грижа и разбиране.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *