Варицела при възрастни

Варицелата е вирусно заболяване, причинено от Варицела зостер вирус. Тя е заразна и се среща най-често при деца под 12 годишна възраст. Варицелата се отличава със сърбящ обрив по цялото тяло и повишена телесна температура. Това не е животозастрашаващо заболяване и може да бъде напълно излекувано. При възрастните то протича в по-тежка форма отколкото при децата.Обикновено възрастните развиват варицела, ако не са боледували от това заболяване в детството си или не са били ваксинирани

Симптоми

Симптомите на варицела при възрастните са подобни на тези при децата. Някои от тях се появяват 1-2 дни преди появата на обрива. Това са: висока температура, главоболие, болки в кръста, суха кашлица и възпалено гърло. След няколко дни се появяват петна по кожата, които са с червен цвят и предизвикват изключителен сърбеж. Те обхващат цялото тяло, понякога се появяват дори и в устата и по кожата на главата.

Продължителност на заразата

Инкубационния период на варицелата е някъде между 10-20 дни. Тя е силно заразна от времето, когато се появи обрива до пълното му изчезване. Общото чувство на неразположение и слабост продължава 1-2 седмици.

Усложнения

Херпес зостер е най-честото усложнение на варицелата. Човек, който е бил болен от варицела в миналото си има голяма вероятност да пострада от херпес зостер в по-късен етап от живота си. Вирусът, причиняващ тези две болести, остава в латентно състояние в тялото на човека и е възможно да се появи отново. Херпес зостер се проявява по-често след 50 годишна възраст. Ако бременна жена страда от варицела има голяма вероятност да се развият вродени дефекти при бебето.

Лечение

При първите симптоми на варицела, незабавно се консултирайте с лекар. В повечето случаи варицелата отшумява без никакво лечение. Въпреки това можете да използвате някои кремове и лосиони за да успокоите сърбежа и раздразнената кожа. Може да поставяте хладни компреси върху сърбящите участъци за да получите моментално облекчение. Варицелата може да бъде предотвратена чрез поставянето на ваксина, която е много ефикасна. Тъй като това заболяване е заразно, трябва да се избягват контакти с други хора.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *