В последно време микрокредитирането се възприема като финансов инструмент, който да отговори на нуждата от спешна парична помощ на обществото в определени моменти на финансови трудности. Докато банките по принцип отпускат по-големи суми, кредитните компании се насочиха именно към краткосрочни кредити с малък размер, ето защо оскъпяването при тях е минимално. Такива са кредитите, които хората връщат още от първия си аванс или заплата.

Добре е да бъдете внимателни, защото на пазара има и неблагочестиви финансови институции за микрокредити, които могат да ви вкарат в неблагоприятна ситуация.

В случай, че възнамерявате да изтеглите такъв заем и обмисляте да сключите договор, то експертите препоръчват да прочетете целия текст подробно, преди да подпишете. Споразумението е най-съществения документ, който урежда всички бъдещи отношения между вас и кредитора, ето защо трябва да се отнесете към него сериозно. Този документ урежда, както условията, вида на кредита и погасителния план, така и възможността за предсрочно погасяване и какво ще се случи, ако не съумеете да погасите кредита навреме по непредвидени от вас обстоятелства. Обърнете се особено сериозно относно последното и помолете кредитния консултант да ви го разясни най-подробно, защото може да се окаже, че ако санкциите в такъв случай са твърде сериозни, ще се окажете в особено неизгодно положение.

Условията и политиката на всяка кредитна компания са различни

Регулацията у нас позволява на финансовите институции сами да решават какви да бъдат санкциите за просрочия на нередовните платци. Значителното оскъпяване при непредвидени обстоятелства може да ви вкара в капана на кредитната задлъжнялост.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *