Начини за борба с грипа

Съвременния начин на живот и работна среда изискват да бъдем в перфектно здраве за да можем да осъществяваме ежедневните си задължения. Въпреки грижите, които полагаме винаги има случаи когато не може да се избегне заболяване. Най-често това са настинка или грип. Грипа е вирусна инфекция, която засяга дихателните пътища като: носа, гърлото, бронхите и белите дробове.

Грипът обикновено е резултат от РНК вируси. При повечето хора заболяването е съпроводено от повишена температура, кашлица, главоболие и общо неразположение. Някои пациенти могат да имат симптоми на гадене, повръщане и диария. Симптомите продължават от една до две седмици. Ако не се вземат мерки, грипната инфекция може да доведе до много усложнения.

Причини за грип

Съществуват три вида грипен вирус тип А,В и С. Вирусите от тип А и В са отговорни за разпространението на епидемия на респираторни заболявания през зимния сезон. Вируса от тип С протича по-леко и почти без никакви симптоми. Той не предизвиква епидемии и не се отразява тежко на здравето на болния.

Лечение при грип

Лечението може да протече с приема на антивирусни медикаменти или алтернативни начини с природни средства. Ето някои билки, които ще помогнат за облекчаване на симптомите:

  • Бъз. Учените смятат, че антоцианини, намиращи се в бъз, засилва имунната система.
  • Ехинацея. Въпреки, че последните открития поставят под въпрос използването на това растение при настинки и грип, то все пак е сред най-използваните билки за борба с грипа.

Какво може да направите ако забележите някои признаци на грип?

  1. Първо се консултирайте с вашия лекар за вида на лечението.
  2. Приемайте изписаните лекарства съгласно указанията.
  3. Почивайте пълноценно
  4. Избягвайте физическа дейност.
  5. Вземайте аспирин за облекчаване на главоболието.
  6. Поставяйте хладни компреси на китките и врата за понижаване на температурата.
  7. Ако треската не минава, можете да вземете топла вана в продължение на 5-10 минути, в която предварително сте разтворили морска сол. След това се завийте с топло одеяло за да предизвикате изпотяване.

При симптоми на грип, ако състоянието ви не се подобрява в продължение на няколко дни е необходимо да потърсите лекарска помощ. Антивирусните лекарства могат да ви помогнат за облекчаване на симптомите. Някои естествени средства също могат да намалят дискомфорта на организма.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *