Стара Загора – история и съвремие

Стара Загора е град в южната част на страната и се оформя като един от най-големите и престижни български градове, както и силен икономически център. Градът е седалище на най-голямата в България  общинска регионална асоциация – РАО Тракия. С околните селища формира пета по големина агломерация в страната с население, възлизащо 213 444 души.

Тъй като градът е един от големите в България е съставен от няколко квартали. Преди войната в покрайнините на града се формират квартали от бежанци от македонските и тракийските български земи. Повечето квартали са изградени след Втората световна война. Градът е бил опожаряван и опустушаван много пъти, но винаги се е преустановявал отново и отново, устоявайки времевите прищевки.

През последната четвърт на 19 век в Стара Загора се установява известният по онова време австро-унгарски проектант Лубор Байер, на който се дължи проектираната шахматна планировка на града, която е била доста модерна. Гербът на града е направен през 1979 по повод сто годишнината от преустрояването на града. Стара Загора е изключително популярен с красивото си парково устройство, което в последните години е почти изцяло обновено и модернизирано. Най-големият и най-красивият от тях е Аязмото, който се разпростира на значителна територия.

В Стара Загора се намира една от най-старинните опери в България. Първият извънстоличен оперен театър е създаден именно тук през 1925 г. Имената Хр. Морфова, Г. Баталов, Т. Мазаров, Анна Томова-Синтова са свъзани със Старозагорската Опера. Преустроената сграда на операта е най-голямата на целия Балкански полуостров. Построена е през 1974 година, като през 1991 година е опожарена от вандали. Драматичния театър “Гео Милев” също е най-стария в страната. Той е една от най-старите и престижни театрални институции в България.

През последното десетилетие градът е оформен като важен икономически център. Стара Загора е с най-големи инвестиции, най-висок брутен вътрешен продукт, най-високи заплати и сравнително ниска безработица. Енергийния сектор е структуро определящ, с най-голям работодател Марица Изток, ангажиращ близо 20 хиляди души от населението. Има още няколко водещи фирми от секторите на леката промишленост и машиностроенето. Счетоводните къщи в Стара Загора се радват на ангажираност и ежегодно увеличаващи се печалби.

Published by krazymir

Интернет маркетинг.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *