Очни увреждания при диабет

Диабетът е заболяване, което е причинено от недостатъчното производство на инсулин в организма. В следствие на това нивото на кръвна захар значително се повишава. Това води до редица усложнения на различни органи на тялото. Очните увреждания при диабет са едно от усложненията, които засягат болните от захарна болест.

Нарушеното зрение е едно от най-често срещаните увреждания при болните от диабет. Хората страдащи от този проблем изпитват моменти на далекогледство или късогледство. Това се дължи на постоянното колебание на нивото на кръвна захар, което е причина очната леща да променя формата си.

Оток на макулата

Ако е засегната централната част на ретината, наречена макула се стига до намаление на зрението. Пациентите се оплакват от замъгляване, изкривяване на образа в засегнатото око.

Диабетна ретинопатия

  • съдово запушване на ретината, което предизвиква частична или пълна загуба на зрение
  • заболявания като глаукома, катаракта и диплопия, са типични за пациенти болни от диабет

Лечение при загуба на зрение при диабетно болни

Зрителни проблеми могат да бъдат избегнати до голяма степен, ако често се правят очни тестове и се вземат навременни мерки още в началото, когато е поставена диагноза диабет. За целта се предписва носенето на коригиращи очила. При заболявания като диабетна ретинопатия, оток на макулата, катаракта и др. се предприемат действия с помощта на лазерна хирургия. Като същевременно с това трябва да се спазва лечението на диабета с предписаните за целта медикаменти.

Не на последно място, голямо значене за справяне със зрителните проблеми има спазването на определена диета. Тя трябва да бъде с ниско съдържание на въглехидрати, лишена от захар, тъй като всяко невнимание в това отношение може да доведе до фатални последствия. Болните от диабет, трябва редовно да посещават своя лекар. При  изпитване на някакъв физически дискомфорт, трябва да се потърси незабавно спешна медицинска помощ. Ранното откриване на заболяването, може да реши проблема още докато е в зародиш.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *