Рак на простатата – често срещани симптоми и възможни лечения

Всяка година, над 1 милион от мъжете по света са диагностицирани с рак на простатата, като по този показател този тумор се явява вторият най-разпространен при силния пол на възраст над 45 години. Заради неконтролируемото делене на клетките на раковото образувание, неговото развитие може да бъде много бързо, но също така и бавно. При бавното развитие на болестта в голяма част от случаите засегнатите не осъзнават какво се случва. Докато се установи наличието на рак на простатата, неговите клетки вече са се разпространили и към околните органи и тогава лечението може да е невъзможно.

Както споменах, ракът на простатата обикновено засяга мъжете над 45 години и вероятността от развитието му зависи и от семейната история на индивида. Ако някой от близките родственици (баща, брат) са били диагностицирани с болестта, тогава шансовете за развитие са много по-големи. Друг фактор водещ до появата на рак на простатата е мутацията на гена BRCA2.

Най-честите симптоми при рак на простатата се изразяват в уголемяване на простатната жлеза. След това разширяване започват проблемите с уринирането, като за болният е много трудно да се контролира. След това простатата започва да притиска пикочния канал и това затруднява уринирането. Възможно е да се промени цветът на урината и в нея да има кръв. Пациентът може да получи много силни болки в таза, кръста, ханша, бедрата и т.н. Проблемът е, че при някой много по-безобидни възпаления симптомите са същите и много често се бъркат, като това пречи на правилното лечение.

За откриването на болестта се използват следните методи: кръвен тест, рентгенови изследвания, биопсия, ултразвуково сканиране за промени в структурата на тъканите, физически тестове и други диагностични изследвания. При изследванията на кръвта се следи за протеин наречен PSА, който издава наличието на раковите клетки.

След установяването на рак на простатата възможните лечения са хирургическата намеса, като при нея се премахват заразените тъкани на жлезата, а също и околните здрави тъкани за да се подсигури, че ракът не се е разпространил и в тях, също така химиотерапия, лъчетерапия (при нея се атакуват раковите образувания с високочестотни енергийни лъчи) и още някои други методи използвани за облекчаване болката на пациентите.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *