Причини и рискови фактори за повишен лош холестерол

Хората често си задават въпроса на какво се дължи проблема с повишения LDL холестерол в кръвта на човека. Истината е, че съществуват две основни групи причини.

Първата причина е нездравословният начин на живот, а втората – наличието на редица генетични фактори, които го предопределят. Понякога се среща и комбинация от двете. Пример за генетично oнаследен висок холестерол са наследени клетки, които не съумяват да отстранят ефективно ненужното количество холестерол от кръвта и това довежда до неговото отлагане и натрупване в организма.

Друг пример е генетично наследен черен дроб, който произвежда в прекомерно големи количества от така наречените липопротеини VLDL, които са с много ниска плътност и са съставени от изключително малко количество белтъци и холестерол. При генетично предразположените хора може да се срещне и наличие на прекалено малко количество от HDL – липопротеини с висока плътност, които способстват за изчистване на холестерола от организма, поради което са познати още и като „добър холестерол“.

Наличието на малки или недостатъчни количества от тези частици създава предпоставки за затруднен обмен и изчистване на лошия холестерол от организма и води до сериозен риск от натрупване на излишни обеми в организма. Редно е да се обърне специално внимание на първата група фактори, довеждащи до повишен холестерол, а именно на нездравословния начин на живот, тъй като промяната на силата на влияние на тези фактори се намира в ръцете на всеки от един нас.

Ярък пример за рисков фактор от тази група е недостатъчната физическа активност. Застояването и заседяването довеждат до намаляване на нивото на HDL, които реално прочистват организма от излишните количества холестерол. Друг фактор е затлъстяването, дължащо се до голяма степен на заседналия начин на живот и в много случаи стреса на работното място.

На трето място сред рисковите фактори може да се постави неправилното хранене. Желателно е да се намали консумацията на храни, богати на мазнини и холестерол. Най-често това са храни с животински произход, като сирене, мляко, яйца, месо и други. Оптималното съчетаване на умерено хранене със здравословен начин на живот при увеличаване на физическата активност и редуциране, доколкото това е възможно, на стреса със сигурност ще допринесе за снижаване риска от висок холестерол и произтичащите от това неблагоприятни последици върху човешкото здраве.

Ако имате трайни проблеми с нивата на своя лош холестерол, то можете да се възползвате и от едно от най-популярните средства на българския пазар за борба с LDL холестерола – LipoPhytol®, което можете да откриете в над 1000 аптеки в цялата страна. Продуктът е напълно безвреден и гарантира трайно понижаване нивото на холестерол в кръвта.

Published by dg_seom

Името ми е Димитър Георгиев и съм професионален SEO копирайтър (виж Google). Поддържам и редица свои сайтове, сред които сайт за безплатни връзки срещу статии Article-bg.eu, SEO оптимизация & застраховка живот

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *