Какво трябва да знаете за абонаментното счетоводно обслужване?

Преди да изберете абонаментно счетоводно обслужване от специализирана счетоводна фирма, трябва да се запознаете с някои тънкости. Навярно вече сте чули за зачестилите финансови и счетоводни измами. Именно за това изборът на счетоводна фирма, която да обслужва вашия бизнес се оказва изключително сложно и важно начинание.

На какво трябва да обърнете внимание преди да изберете фирмата, която ще извършва счетоводно обслужване?

Бъдете много внимателни при подбора на счетоводна фирма. На първо място, не се доверявайте на фирми, които ви обещават абонаментно счетоводно обслужване срещу 50-60лв. на месец. Тези фирми са несериозни, тъй като за счетоводно обслужване не може да се даде фиксирана цена. Тя зависи от големината на фирмата, броя на документите, които трябва да се обработят, естеството на дейността и броя служители. Има различни  компании на пазара, които предлагат счетоводни услуги на цени, които са съобразени с нуждите на вашата фирма, но и с вашите финансови възможности. По-добре предпочетете счетоводна фирма, на която може да се има доверие. Колкото и изтъркано да звучи, но много често по-евтиното излиза по-скъпо.

На второ място, трябва да се уверите в опита и квалификацията на служители, на които ще доверите счетоводството си. Проверете дали фирмата има сайт. Разгледайте подробно информацията за служителите, собствениците, партньорите и клиентите на фирмата. Проучете репутацията на фирмата в интернет. Вижте дали няма оплаквания и негативни отзиви за тях.

На трето място, след като сте си набелязали няколко счетоводни къщи, насрочете си срещи с управителите им. Личният контакт никак не е за пренебрегване, когато говорим за толкова сериозни бизнес отношения. Освен това една среща не ви задължава да подпишете веднага договор за абонаментни счетоводни услуги. Именно чрез личната комуникацията със счетоводителите можете да прецените най-правилно дали това е фирмата, с която ще работите в бъдеще.

На четвърто  място, не пренебрегвайте препоръките на ваши близки и познати, както и официални референции на счетоводните фирми. Тези фактори не са без значение, когато говорим за управление на вашите пари. Обръщайте внимание и на вътрешния ви глас. Понякога интуицията може да се окаже добър съветник.

Ако се съобразите с гореспоменатите критерии за избор на фирма за счетоводни услуги, то опасността да останете разочаровани ще бъде минимална.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *