Акне и подкожни пъпки

Подкожните пъпки са един доста досаден проблем. Те се различават от пъпките по кожата, които могат да бъдат лесно третирани. Въпреки това и при двата случая, причината за тяхното появяване е наличието на акне, в резултат от промяната в нивата на хормоните. Хормоналния дисбаланс активизира мастните жлези, което води до производството на повече мазнини. Натрупаният излишен себум и замърсяването, причиняват появата на пъпки. Начина на хранене, инфекция, екологични фактори, температура на въздуха са също едни от факторите, които могат да причинят появата на акне. Подкожните пъпки са известни още като кистозно акне. Мастните кисти са затворени в джобове в тъкънта под кожата. Те са пълни с течност или гной и могат да се появят навсякъде по кожата.

Средства за лечение на подкожни пъпки

  • Почистване на кожата – поддържането на чиста кожа е от изключителна важност за лечението на акне. Засегнатата област трябва редовно да се почиства с антибактериален препарат. Това унищожава бактериите, които могат да причинят инфекция.
  • Използване на пара – третиране на кожата с пара, ще спомогне за отварянето на порите и почистването им. След тази процедура може да измиете лицето с антибактериални продукти.
  • Ексфолиране – почиставането на кожата с нежен скраб има много добър ефект за намаляване на подкожните пъпки. Това ще помогне да се отворят порите и да се отстранят мъртвите клетки.
  • Маска за лице – глинената маска е много ефикасна за лечение на подкожни пъпки. Може да се използва и ябълков оцет. Маска от яйчен белтък с няколко капки мед също е препоръчителна. Използването на маски за лице два пъти седмично е напълно достатъчно за подобряване състоянието на кожата.
  • Алое вера и Ниим – тези растения са известни с лечебните си свойства. Нанасянето на сок от алое вера върху засегнатата кожа ще даде добри резултати в борбата с акнето. Растението Ниим има антибактериално действие, което ще помогне да се намали подуването на пъпките.

Спазването на много добра лична хигиена ще помогне за поддържането на чиста и здрава кожа. Това ще предотврати и повторната поява на пъпки.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *